Јача партнерство Војводине и Штајерске у бројним областима

НОВИ САД: Председник Покрајинске владе Игор Мировић и министар за културу, Европу, спорт и људске ресурсе у Влади Штајерске, Кристофер Дрекслер, потписали су данас Заједничку изјаву о сарадњи Војводине и аустријске покрајине.
r
Фото: pokrajinska vlada

Председник Владе Војводине Игор Мировић захвалио се гостима на иницијативи да се ојача партнерство Штајерске и Војводине у бројним областима.

Главни политички циљ Србије је да постане део Европске уније и Војводина у томе има проактивну улогу. Овај споразум треба да допринесе да усвајамо знања и стандарде на том путу. Информисан сам да ће Западни Балкан бити приоритет деловања Штајерске администрације и Војводина у томе види своју шансу о чему смо данас говорили, казао је Мировић.

Ту је и делегација Привредне коморе Штајерске и договорено је подстицање инвестиција, односно долазак инвеститора у Војводину. Грац као центар Штајерске био је и сам Европска престоница културе, а ове године је то Нови Сад тако да ћемо размењивати и културне посленике и даћемо им пуну финансијску подршку. Договорили смо се да сарадња буде практична, да се предлажу конкретни пројекти и да једни друге учимо и подстичемо у развоју, истиче Мировић.

Кристофер Дрекслер каже да су у Нови Сад допутовали са парламентарцима и великим бројем привредника и културних представника.

Посебно нам је битно да Војводину и Србију подржимо на њиховом путу у Европску унију и да уложимо заједничке напоре како бисмо грађане наша два региона приближили једни другима и како бисмо заједно градили бољу будућност са више благостања.У заједничкој изјави коју смо данас потписали истакли смо привреду, заштиту зивотне средине, уметност, културу, јавну администарцију, а као посебну област издвојили смо зелене технологије, рекао је Дрекслер.

У посети Војводини је и делегација универзитетске заједнице Штајерске, чији је приоритет сарадња са домаћим институтима и Универзитетом у Новом Саду, који Штајерској може да понуди висок ниво квалитета, посебно у ИТ технологијама.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести