Јадранка Јоксимовић критиковала министарку Тању Мишчевић

БЕОГРАД: Бивши министар за европске интеграције и функционер СНС Јадранка Јоксимовић критиковала је данас актуелну министарку Тању Мишчевић због изјаве да Србија треба да учи од Албаније и Северне Македоније о примени нове методологије наводећи да је Србија једина која је имала и конкретне резултате и прилагођену структуру новој методологији.
s
Фото: Youtube Printscreen

"И сви су долазили у Београд и тражили савете, помоћ и подршку у преносу знања о новој методологији од нас", навела је Јоксимовић на Фејсбуку. Поводом изјаве Мишчевић "да су Албанија и Северна Македонија прве у потпуности почеле приступне преговоре по новој методологији, те да Србија може из њиховог искуства да научи о примени нове методологије" на Фејбуку оценила да је ово "срамна, незналачка и увредљива" изјава за Србију тврдећи да Мишчевић "не зна ништа" о новој методологији.

"Европске интеграције одоше натраг у мемљиве а привилеговане ровове технократије које су и до 2014. држале процес далеко од интереса грађана и суштинских реформи", навела је Јоксимовић оцењујући да је групица око Мишчевић за шест месеци урушила много тога што је било на понос Србије када су у питању структура и капацитети Министарства за европске интеграције, а како каже, и поштовање које су као институција изградили.

Јоксимовић је навела да је Мишчевић у тренутку када се нова унапређена методологија приступног процеса најављивала од стране ЕУ "побегла" у "проблематични" Регионални Савет за сарадњу (РЦ Ц) са функције шефа преговарачког тима. Мишчевић је сада, како каже, опет пребегла из РЦ Ц на позицију министра у Влади Србије и вратила сараднике који су због учаурености, лењости и прилично површног знања отпали из министарства када је Јоксимовић била на његовом челу.

Јоксимовић наводи да Мишчевић није учествовала ни на преко 100 састанака са партнерима из целе Европе око припреме и начина примене нове методологије коју је Србија, како каже, прва и једина до сада успешно применила. Јоксимовић наводи да је структурно реорганизовала министарство за вођење приступних преговора у складу са новом кластерском структуром методологије. Каже и да је захваљујући томе, као и бројним координисаним реформама, Србији констатовано отварање кластера 1 Владавине права у јуну 2021, а на међувладиној конференцији у децембру 2021 по новој методологији преговора кластер 4 Зелена агенда и одржива повезаност, са четири потпуно нова поглавља која нису била отворена по старој методологији. Јоксимовић је оценила да се избором Мишчевић и њеног технократског тима потпуно урушио захтев нове методологије о снажнијем политичком вођењу процеса.

Она је додала да се Мишчевић на конференцији са цивилним друштвом "поспрдно" изражава о дометима Србије које су нам сви признавали и да "тешко да разуме шта значи бити министар и коју земљу тренутно представља".

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести