Јандроковић: Хрватска ће помоћи Србији на ЕУ путу

БЕОГРАД: Хрватска је заинтресована да се процес проширења Европске уније настави и да Србија иде европским путем, изјавио је данас председник хрватског Сабора Гордан Јандроковић и поручио да је Хрватска спремна да помогне на том путу.
gordan jandrokovic
Фото: Tanjug

Јандроковић је на заједничкој конференцији за новинаре са Мајом Гојковић у Скупштини Србије казао да је на састанку било речи о заштити српске нациналне мањине у Хрватској и хрватске националне мањине у Србији.

Он је изразио задовољство позитивним помацима у тој области после посете Хрватској председника Србије Александра Вучића.

"Мислим на отварање хрватског лектората на новосадском универзитету и обнови куће Бана Јелачића", навео је Јандроковић.

Јандроковић је поручио да ће односе две земље градити они који су заинтересовани за бољу будућност обе мањине, а не они који дају изјаве са негативним конотацијама и у односу на прошла времена.

"Важно нам је да се оствари Споразум о заштити мањина, загарантовано учешће хрватске мањине у телима власти у Србији. Надамо се да ће у будућности хрватска национална мањина имати једног заступника у скупштини и да ће бити заступљени и у другим телима", рекао је он.

Како је напоменуо, ако буде добре воље, успешно ћемо решити и то питање. 

Навео је да му је велика част због посете српског парламента и да ће парламентарна сарадња унапредити односе две земље.

Захвалио је председници Гојковић на позиву и указао да је први председник хрватског Сабора који је дошао у посету Србији.

Јандроковић каже да је задовољан разговорима које је водио са председницом Скупштине Србије и да је то наставак политичког дијалога који је започет сусретом председника Александра Вучића и Колинде Грабар Китаровић.

Председник хрватског Сабора поручио је да живимо у времену пуном изазова и да је због тога важно да се разговара о свему, па и о отвореним питањима из прошлости која и даље постоје.

"До решења не може доћи ако не разгварамо. То је главни мотив зашто сам овде упркос онима који критикују. Велика је одговорност на политичарима који воде обе земље и врло је битно разговарати и решавати отворена питања", рекао је Јандроковић.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести