Јеремић: Договорена преговарачка платформа дела опозиције

БЕОГРАД: Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да је преговарачка платформа дела опозиције за међустраначки дијалог уз посредство ЕУ "мање-више" усаглашена, а да ће се о преговарачима тек постићи договор.
Vuk Jeremić Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Јеремић је на ТВ Н1 оценио да је за успех тог процеса и стварања услова за фер изборе неопходно да опозицију представљају највише два преговарача и да још има времена да се о томе постигне договор.

"Постоји само једна преговарачка платформа и она ће ускоро бити представљена. Добра вест је да смо успели да је усагласимо, уз извесне техничке редакције које ће бити готове данас или сутра", казао је Јеремић.

Према његовим речима, председник Србије Александар Вучић неће направити никакав уступак уколико из ЕУ не изврше притисак, за шта је, сматра, потребно и да опозиција да утисак елементарне озбиљности, што је за почетак способност да се договоре.

Тврди да су му европски актери, који ће бити ангажовани у вези са дијалогом, пренели да су спремни да помогну "ако се опозиција сабере и представи се на консолидован начин".

Јеремић је истакао да би власт хтела да дијалог претвори у ријалити и да је зато председник Скупштине Србије Ивица Дачић позвао све партије да пошаљу по два представника.

То би значило, додаје, да би са стране опозиције седело тридесетак људи, а у таквом процесу не би се могло ништа постићи.

"Ни европски посредници се неће озбиљније ангажовати када буду видели на шта све то личи", казао је Јеремић.

Истакао је да је "апсолутно кључно" да преговарачи опозиције дијалог не доживе као прилику за почетак кампање јер "још није познато ни да ли ће бити кампање и избора".

Један од кључних захтева опозиције је, како каже Јеремић, слобода медија и да РТС и телевизије са националном фреквенцијом "почну да раде свој посао у складу са законом".

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести