Јеремић о нонпејперима: То су у дипломатији "пробни балони"

БЕОГРАД: Председник Народне странке Вук Јеремић рекао је да поводом нонпејпера који се појављују да је реч о незваничним документима те да се они обично у дипломатији користе да би се пустили "пробни балони" или "испровоцирала одређена политичка реакција на циљаном простору".
jeremic_vuk/f_bakic
Фото: Дневник (Ф. Бакић)

Јеремић је то рекао коментаришући односе на Балкану и потенцијално решење косовског питања.

"Пример чисте провокације је онај тзв. Јаншин, у коме су предложене силне промене граница на Балкану, до чега се готово извесно не би могло доћи без ратних сукоба. Други папир, који се бави Косовом, назван је “француско-немачким”, рекао је јеремић за Таблоид.

Француска и Немачка тврде да не стоје иза њега, али демантовали су то на један специфичан начин, каже Јеремић и додаје да"ко зна да чита дипломатски језик, није могао да не примети да је то деманти вез директног демантија".

Он је додао да се у њему “нуде посебан статус и гаранције за Српску православну цркву (СПЦ), на начин који није предвиђен у ранијим идејама које су се на Западу разрађивале”.

“Верујем зато да је то пробни балон, пре свега, за СПЦ, која је најозбиљнија препрека за потписивање било каквог документа који би за своју последицу имао формално одрицање Србије од Косова и Метохије. Међутим, у овом, као и у свим другим документима који су раније стављани на сто, Косово на крају ипак постаје члан Уједињених нација. То је црвена линија која нипошто не сме да буде пређена”, закључио је Јеремић.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести