Јеремић: Процес вакцинације за похвалу

БЕОГРАД:  Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је да је процес вакцинације у Србији "јако добар", али да је то плод ризика који се на срећу исплатио, пренела је данас та партија.
1
Фото: Youtube Printscreen

"Кључан је био договор са Кином, по коме смо ми практично постали једна од земаља за трећу фазу клиничког тестирања вакцине Синофарм - био је то јако рискантан потез који се исплатио", рекао је Јеремић у интервјуу за Би-Би-Си на српском (ББЦ).

"Имали смо среће - фигуративно речено, ставили смо све на црвено и испало је црвено. Боље да не размишљамо шта би било да је испало црно", додао је Јеремић.

Јеремић је, пише ББЦ, на Београдском сајму примио вакцину кинеског произвођача Синофарм - упркос чињеници да је докторандску праксу из математике радио у компанији АстраЗенека чија је вакцина такође доступна.

"Нисам се руководио геополитиком приликом одабира вакцине, већ искључиво медицинским разлозима, консултујући се са многим лекарима, чак и из Нјујорка", навео је Јеремић.

Јеремић, који је и бивши председник Генералне скупштине УН, рекао је да не може да замисли да неће бити у прилици да оде у седиште Светске организације само због тога што је примио вакцину кинеског произвођача и додао да је оптимиста по питању будућности путовања у ери увођења "ковид пасоша".

Јеремић је навео да су производња и дистрибуција вакцина постале важан елемент меке моћи неких држава, а на том пољу је најдаље одмакла Кина, што се види и на примеру Србије.

"Вакцинска дипломатија биће још једно поље ривалитета Кине и Запада, предвођеног Америком, али је још рано да се подвуче црта и види ко је победио, а ко изгубио - мада је Кина у значајној предности", рекао је Јеремић.

"Имајући у виду где се Запад налазио пре само годину дана, са затвореним границама чак и међу чланицама шенгенског система, сада је стање много боље. Верујем да ће држава Запада временом поправити свој резултат", додао је Јеремић.

ББЦ истиче да је Јеремић по дипломирању физике на Кембриџу определио да докторат из примењене математике ради на Империјал колеџу Универзитета у Лондону. Одабир теме за докторат одвео га је до Астразенеке.

Јеремић је подвукао да није завршио свој докторат, за разлику од многих "перјаница актуелне власти".

"Можда због тога и помало заостајем у односу на њих", закључио је Јеремић иронично.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести