Јеремић: Србија никад не сме признати Косово

БЕОГРАД: Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да Србија не би смела да прихвати здраво за готово актуелни став западних сила да оне „никада“ неће одустати од независности самопроглашеног Косова, јер, како каже, „никад“ у међународним односима „често нема буквално значење“.
Predsedavajući Saveza za Srbiju (SzS) Vuk Jeremić Foto: Tanjug/video
Фото: Председавајући Савеза за Србију (СзС) Вук Јеремић Фото: Танјуг/видео

"Србија је једина која заиста никада не би требало да пристане на промену позиције, односно на независност Косова и Метохије, јер је оно већ више од пола миленијума темељ нашег националног индентитета", рекао је Јеремић телевизији Н1, а наводи се у саопштењу Народне странке.

Јеремић је оценио да је данашња изјава председника Србије Александра Вучића у парламенту да „велике силе никада неће одустати од независности Косова“ заправо покриће за будуће уступке, а да је „столица Приштине у УН једини велики уступак са наше стране који је остао на столу, што не може бити постигнуто без сагласности Србије“.

Он је подсетио да је Србија 11. јуна гласала у УН да Албанија у наредне две године постане нестална чланица Савета безбедности и тиме допринела да Албанија стекне „значајан дипломатски капацитет“ који ће, како је истакао, врло вероватно искористи на штету Србије.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести