Јевтић: Без разговора са СЛ немогуће формирање владе

БЕОГРАД: Потпредседник Српске листе Далибор Јевтић изјавио је данас да је српски народ на Косову на недељним парламентарним изборима врло јасно рекао да остаје чврст и јединствен уз своју државу Србију.
dalibor jevtic, tanjug arhiva
Фото: Dalibor Jevtić, foto: Tanjug, arhiva

Он је, у интервјуу за РТС, нагласио и да је без разговора са Српском листом, која је освојила свих 10 посланичких места предвиђених за Србе, формирање нове владе у Приштини немогуће, што кажу и Устав тзв, Косова и закони.

Према његовим речима, врло је важно то што је Српска листа освојила свих 10 мандата јер на тај начин није остављен простор било коме од албанских лидера да тргује са интересима српског народа на Косову и Метохији.

"Зато је било важно да ми у великом проценту победимо како не бисмо дозволили да се појаве неки Срби који не би радили ништа друго осим слушали шта им они говоре", рекао је Јевтић.

Он је још рекао да изјава лидера покрета Самоопредељење Аљбина Куртија да ће бити представника Срба у влади, али не представника Српске листе, говори о томе шта би он желео, али је оценио да је једно шта Албанци желе а друго оно што стоји у законима.

"У Уставу, члан 96, стоји да ће представник Срба у Влади Косова бити изабран већином представника те заједнице косовској скупштиини. Ту нема расправе. То што говори Курти да ће узети не знам ког Србина, то је као да ћемо ми рећи да нећемо да Курти буде премијер него ћемо узети неког другог - просто је то немогуће", истако је Јевтић.

Он сматра да, ако Курти жели да заиста буде председник косовске владе, мора да узме у обзир чињеницу да је Српска листа победила.

Говорећи о резултатима избора када је речо албанским странкама, Јевтић је рекао да је незадовољство било очигледно и да се изразило кроз изборни процес.

"Порука онима који су неколико деценија били на власти је - нисмо задовољни вашим радом, хоћемо нове људе, посебно што су и партија Аљбина Куртија и партија Исе Мустафе (Демократски савез Косова) биле у опозицији у прошлом сазиву парламента", рекао је Јевтић.

Додао је да треба сачекати коначне резултате јер у овом тренутку није велика разлика између прве и друге странке, јер гласови путем поште нису избројани, мада се претпоставља да ће већина тих гласова отићи Самоопредељењу.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести