Јевтић: Појаснићу у колико тешком положају се налазе Срби на КиМ

ВАШИНГТОН: Потпредседник Српке листе Далибор Јевтић изјавио је да ће састанци које ће имати у Вашингтону, где борави поводом Молитвеног доручка, бити добра прилика да се разговара о могућем решењу за проблеме везане за Србе на КиМ.
dalibor jevtic
Фото: Tanjug (video arhiva)

“Сусрети у Вашингтону су добра прилика да се у овом значајном тренутку  разговора о могућим решењима за проблеме везане за живот и положај Срба на КИМ”, рекао је Јевтић за Тањуг у Вашингтону.

Разговори са конгресменима, сенаторима и онима у Стејт департменту, како каже, биће прилика да им из прве руке да инфорамције о положају Срба,          

Јевтић је најавио да ће се у петак састати са специјалним изаслаником САД за Западни Балкан Габријелом Ескобаром.

Како је додао, биће то прилика да са Ескобаром и људима који се баве питањима у нашем региону још једном предочи тежак положај у којем се у овом тренутку налазе Срби на КиМ услед погрешне потлике због лошег односа Приштине, неимплеменације не само постигнутих договора, већ и постојећих закона и свега онога што припада невећинским националним зајеницама на КиМ.

Додао је као важно и то што ће имати састанак са људима из комерцијалног сектора који се бави економским питањима и да ће са њима говорити о могућности развоја Општине Штрпце на чијем је челу.

“Важна тема ће бити и развој Брезовице коју већ дуже покушавамо да отворимо, да локална заједница руководи тим ресурсом'', рекао је он и додао да ће то бити прилика да им предочи све у вези са ситуцијом и решењима како би се ски центар развијао и отварала нова радна места.

Сутрашња седница Скупштине прилика да се покаже јединство

Јевитић је оценио је за Танјуг да је сутрашња седница Скупштине Србија посвећена КиМ прилика да се покаже јединство, макар онакво какво је постигнуто међу Србима на КиМ, а које их је одржало у тешким тренуцима.

     Јевтић је у Вашингтону, где ће сутра присуствовати Молитевеном доручку, као и министар спољних послова Србије Ивица Дачић и председавајућа Председништва БиХ Жељка Цвијановић, рекао да би желео да на седнци буде више конкретних предлога који ће узети у обзир реалност живота и свих других околности.

       “Сутрашња седница парламента имаће важну тему и присустваће јој представници Срба и представници институција са КиМ. Морамо сви да разумемо да је ово тренутак у којем сви морамо да се ујединимо и да знамо шта хоћемо, а не шта нећемо”, рекао је он.

Морамо, како каже, да знамо какву Србију желимо, какав живот Срба на КиМ у будућности.

“Сви они који су нападали председника Вучића 2013. када је потписан Споразум касније су се позивали на тај споразум, и ако неко има визију и ако неко штити живот српског народа на КиМ то је председник Александар Вучић. Сви они који га сада нападају, сигуран сам да ће се у будућности исто тако позивати на оно што председник Вучић буде урадио”, рекао је Јевтић.

Додао је да ипак мисли, на основу онога што је видео везано за понашање дела опозиције, да ће и сутра желети да искористе тај важан тренутак за стицање политичких поена.

“Али, они морају да разумеју да то није на штету неке политике, већ државе Србије...Волео бих да видим јединство макар онај ниво који смо постигли ми на КиМ за шта је заслужен, имеђу осталих, и (Марко) Ђурић који је поставио темељима и које је настављено, а уз пуну подршку Александра Вучића, без кога то није могло да се деси”, рекао је он и нагласо да су сви сведоци да их је то јединство одржало у тешким тренуцима.

Нажалост, како је додао, на основу онога што се може чути од појединих опозиционих политичара, може се закључити да они нису разумели шта то јединство значи и да они желе да целу ситуацију искористе за нешто друго.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести