Јевтић: ЗСО за Србе на КиМ животно питање, део опозиције говори као Курти

БЕОГРАД: Градоначелник Штрапца Далибор Јевтић изјавио је данас да Заједница српских општина за Србе на КиМ представља животно питање, приметивши да део опозиције у Београду у својим коментарима против против ЗСО наводи исте аргументе као премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти.
1
Фото: Youtube Printscreen

"Курти говори о томе да ЗСО нема нека посебна овлашћења и слично, али чињеница је да је ЗСО за нас животно питање. Та заједница ће, како је договорено у Бриселу, имати овлашћења која се односе на економску и животну организованост", рекао је Јевтић за Тан‌југ.

Он је објаснио да ЗСО треба да има председника, скупштину и да ће то бити органи који ће одлучивати о животу Срба на КиМ.

"Ко има нешто против тога, има против живота Срба на овим просторима. Не може на другачији начин да се говори о Заједници српских општина само зато што је то тема на којој ће се напасти председник Александар Вучић", рекао је Јевтић.

Његов утисак је, каже, да део опозиције не напада споразум и дијалог већ председника Вучића.

"И то је највећи проблем који данас имамо", рекао је Јевтић и подсетио на немиле сцене из Скупштине Србије када се говорило о КиМ, додајући да су оне послале негативну поруку у свет.

Према Јевтићевој оцени, такво деловање опозиције негативно утиче на положај Срба на КиМ и на њихов живот.

"Разумем ја одређене дневно-политичке потребе странака, али КиМ није место где тиме треба да се руководе", нагласио је Јевтић и додао да се морају доносити одлуке које ће сачувати мир и живот Срба на КиМ.

Када је реч о ЗСО, Јевтић је на примеру указао зашто је формирање те заједнице важно.

"Замислите да Приштина још једном једностраном одлуком укине рецимо платни промет, а управо ЗСО предвиђа да финансирање из централне Србије иде преко ЗСО и то је за нас од животног значаја, да додам још и здравствену заштиту, економске потенцијале које данас не може да користимо попут ски центра Брезовица. Све је то суштински важно", навео је Јевтић.

Навео је и пример општине Штрпце која, како је рекао, више од годину дана није добила сагласност и лиценцу да на својој територији управља отпадом, односно да врши комуналне услуге.

"И то вам је само још један доказ да Приштина данас чини све, чак и  у техничким стварима, да Срби који живе тамо немају могућност да управљају како треба својим животима", рекао је Јевтић.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести