Ј.Јоксимовић и Чен: Активна сарадња и дијалог Србије и Кине

БЕОГРАД: Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је са новоименованим амбасадором Кине у Србији Чен Бо.
Jadranka Joksimovic/Tanjug/Dimitrije Goll
Фото: Танјуг/Димитрије Голл

Јоксимовићева је упознала амбасадорку Чен Бо са активностима Србије у процесу европских интеграција. 

Истакла је да је чланство у ЕУ наше стратешко опредељење, да смо привржени приступању у ЕУ и спровођењу реформи које су - како је указала, кроз примену европских вредности, норми и стандарда усмерене ка изградње модерне државе - правне и правдене, социјално сигурне, економски развијене, наводи се у саопштењу из Кабинета Јоксимовићеве. 

Она је нагласила да је Србија доказала да је активно сарађујућа држава на међународном, али и регионалном плану.

Министар Јоксимовић захвалила је Кини на активној политичкој подршци позицији Београду у односу на питање Косова и Метохије. 

Амбасадор Чен Бо оценила је да је Србија поуздан и значајан партнер и доказани пријатељ Кине, што руководство те државе веома цени. 

Акцентовала је чињеницу да Кина поштује територијални интегритет и суверенитет Србије по питању КиМ и да би се решење за питање Космета требало пронаћи дијалогом. Она је подвукла да Кина уважава и подржава европски пут Србије.

Јоксимовић и Чен разговарале су и о динамици развојне сарадње две државе - она се спроводи кроз бројне пројекте који су значајни за Србију, посебно у областима здравства и образовања. Иначе, укупна опредељена бесповратна средства у оквиру развојне сарадње са Кином, од 2009-те године, износе око 43,7 милиона евра, а помоћ, која је до сада реализована по споразумима, је око 5,9 милиона евра.

Саговорнице су констатовале да су односи две државе на изузетно високом нивоу, доказују то учестале политичке посете највиших званичника и значајне кинеске инвестиције. 

Посебна сарадња изражена је у оквиру платформе 16+1 - Кина и државе Централне и Источне Европе, као и кинеске иницијативе "Један појас - један пут", на чијој ће Другој међународној конференцији, крајем априла, учествовати и председник Србије Александар Вучић. 

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести