Ј.Јоксимовић: Унија нам је потребна, али и Србија треба ЕУ

БЕОГРАД: Добијање оквирног датума за чланство Србије у Европској унији је легитимно питање са наше стране и председник Александар Вучић је добро проценио тренутак за то, изјавила је министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.
jadranka joksimovic
Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

Ми имамо наше планове, као и обавезе према ономе што смо обећали грађанима. Многе претходне владе су чланство обећавале 2004, 2007, 2009, 2011, а ми смо званичне преговоре започели у јануару 2014, подсетила је Јоксимовићева.

Дакле, нагласила је она, потребан је неки прецизнији временски оквир, какав год био, да бисмо ми у односу на потребе преговарања прелазних периода за промену стандарда у одређеним областима, на пример у пољопривреди, заштити животне средине, безбедности хране...могли да планирамо не само активнсоти, већ и буџет.

"Зато нас занима какав је план ЕУ, уколико ми будемо у потпуности спремни. Мислим да је (председник Европског савета Доналд) Туск легитимно одговорио - када будете спремни, врата ЕУ неће бити затворена. Или биће отворена, можда тако боље звучи, суштина је иста", рекла је Јоксимовићева.

Према њеним речима, реално је да ће процес дијалога са Приштином и имплементација договореног пратити упоредо са укупним процесом преговора по осталим реформским поглављима. 

"Тако пише и у преговарачком оквиру за Србију. По нашем последњем истраживању, наши грађани сматрају у проценсту од 59 одсто да дијалог треба да се настави, независно од наших преговора са ЕУ, јер су свесни да замрзнути конфликти оптерећују цело друштво", навела је она.

Проблем је што ЕУ жели да посматра дијалог као идеалнотипски модел преговора, где ће све ићи као по лоју, где ништа не може да ремети договорено, а погледајте где смо у погледу ЗСО скоро две године након договора, рекла је министарка за европске интеграције.

Она каже да су поруке које добија од европских званичника, поруке разумевање о значају Србије за заокруживање геополитичког, геоекономског, па и безбедносног концепта ЕУ. 

"Истовремено, поруке о неопходности спровођења свих неопходних реформи, што је у реду, јер ја увек наглашавам то ми радимо због себе, наших грађана и државе, због боље садашњости и будућности. Ми смо показали озбиљност као држава канидат, имамо добре резултате у бројним областима, али и јасну политичку вољу за партнерством са ЕУ земљама. Имамо и важну, и не увек захвалну и не тако улогу у промоцији и одржању регионале стабилности, што је и те како важно за земље ЕУ", рекла је Јоксимовићева.

На питање када ће Србија бити потпуно спремна за чланство, она истиче да "ми знамо шта је наш посао у односу на оно што смо обећали грађанима, а то су реформе, које се огледају и кроз достизање критеријума за отварање поглавља". 

Наш план је да до краја 2020-21, што не значи да су то године пријема, будемо у потпуности припремељени, односно да усвојимо све стандарде и правне тековине Уније, навела је министарка за европсе интеграције.

Тада ће се креирати и нова финансијска и буџетска седмогодишња перспектива ЕУ, и због тога је важно да будемо спремни.Јер, када затворите сва та поглавља, онда државе чланице у својим парламентима морају да ратификују споразум о чланству. Неке чцак одржавају и референдум о том питању. И ми можемо тада да одржимо референдум суштина је да ми европске стандарде и ЕУ доведемо у Србију, казале је Јоксимовићева.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести