ЈКС: Бележници нису опструирали процес прикупљања потписа у Шапцу

БЕОГРАД: Јавнобележничка комора Србије (ЈКС) одбацила је данас наводе Небојше Зеленовића да су јавни бележници у Шапцу опструирали процес прикупљања потписа за његову листу „Небојша Зеленовић - Шабац је наш“.
1
Фото: Dnevnik.rs

Поводом оптужби да су јавни бележници у Шапцу „намерно или случајно“ направили грешке при прикупљању потписа за ову листу, ЈКС је утврдила да је до грешке дошло приликом попуњавања 406 образаца изјаве, за шта су, како је то уобичајено, били задужени страначки активисти присутни на овери потписа бирача.

“Обавеза јавног бележника у овом поступку је искључиво да утврди идентитет потписника изјаве, односно да потврди да је особа која је потписала изјаву - особа која је приступила”, наводи се у саопштењу ЈКС.

Додаје се да су грешке у подацима у обрасцу касније уочене и исправљене, а локална Изборна комисија је такву листу усвојила.

Тиме је завршена надлежност бележника, којима се, како наводи ЈКС, свакако не може приписати одговорност за одлуке било Изборне комисије, било надлежног суда.

Тим поводом ЈКС је позвала представнике листе „Небојша Зеленовић - Шабац је наш“, као и све друге политиче актере, да се пре изношења неутемељених оптужби њој обрате за прецизне и тачне информације о току поступка овере потписа бирача код јавних бележника, у било ком месту у Србији.

Зеленовић је јуче на конференцији за новинаре тврдио да су јавни бележници одговорни за то што је Управни суд у Новом Саду констатовао да 406 потписа није формално исправно, јер у другом делу изјаве грађана нису наведени или број личне карте или датум њеног издавања.

Тврдио је да постоји спрега државних органа, који на сваки начин хоће да “спрече победу демократских снага”.

ЈКС, такође, напомиње да су у Шапцу јавни бележници оверавали потписе бирача у складу са захтевима и расположивим капацитетима, да су успели да одговоре на све захтеве политичких актера, те да ни једног тренутка нису фаворизовали ни једну странку.

“Јавнобележничка комора Србије инсистира на непристрасности и на законитом и правилном спровођењу овере потписа бирача, и стога су се сви јавни бележници, укључујући и јавне бележнике у Шапцу, апсолутно придржавали правила да излазе на терен по редоследу којим политичке странке или групације подносе захтеве”, напомиње се у саопштењу.

Одговорност за то када ће и колико јавнобележничких службеника са овлашћењем за оверу потписа бити опредељено некој политичкој странци стоји искључиво на самим политичким актерима, наводи ЈКС и додаје да према закону и другим прописима, одговорност за организацију времена, места и присуства бирача, као и активиста који пружају логистичку подршку процесу, сносе политички актери који желе да учествују на изборима и јавни бележници не могу да утичу на то.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести