Јоксимовић: Берлински процес није замена за ЕУ

БЕОГРАД: Министарка задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас на регионалној конференцији "Austria Connect 2017", да Берлински процес није и не сме бити замена за процеш европских интеграција ни за Србију као ни за друге кандидате из региона који претендују за чланство у ЕУ.
jadranka joksimovic
Фото: Tanjug (Rade Prelić)

На скупу који је организовала Спољнотрговинска организација Привредне коморе Аустрије, под називом "Southeast Europe: Striving for Competitiveness", истакнуто је да Беч годинама пружа снажну подршку даљем прикључивању Србије ЕУ како у политичком, тако и у економском смислу.

"Берлински процес ни на који начин не треба, не сме и није замена за процес европских интеграција за сваку од земаља региона, а посебно за Србију, која је већ отворила доста поглавља", истакла је Јоксимовић.

Берлински процес је важан у смислу инфраструктурног повезивања, и енергетског и транспортног и социјалног, рекла је она.

"То је југоисточна Европа. Ако нас у Европи гледају као регион, хајде да заједно радимо и постигнемо стабилност и да сви профитирамо у процесу ЕУ интеграција ”, поручила је Јоксимовић на скупу аустријских привредника и додала да Србија до јуна очекује отварање још најмање два поглавља.

Она је казала да ће се отворити поглавља 29, које се тиче Царинске уније, и поглавље 7, које се тиче права интелектуалне својине.

“Спремили смо преговарачке позиције за, пре свега, неколико економских поглавља. То су све позитивни сигнали за инвеститоре и показатељ да су се достигли одређени стандарди. То показује да је Србија стабилна земља, а да су инвестиције страног инвеститора у Србији заштићене”, рекла је министарка.

Она је истакла да је Аустрија један од најснажнијих партнера на европском путу Србије, а то, каже, говоре и подаци од три милијарде евра аустријских инвестиција у Србију.

“Реч је о 400 компанија, а говоримо и о томе да је Аустрија значајан развојни партнер са 40 милиона евра бесповратне помоћи које су дали Србији. За наше грађане то је, на пример, значило и обнову Голубачке тврђаве”, рекла је Јоксимовић.

Министарка Јоксимовић је објаснила и то да Аустрија као земља подунавског слива врло добро разуме потенцијал наше заједничке сарадње.

“Будимпешта, Братислава и Беч су са Београдом повезани и природним путем, а то је нешто што и политички може да буде врло значајно за нашу земљу”, нагласила је Јоксимовић.

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж истакао је на скупу да је важно да се пошаље порука аустријским привредницима, на који начин приватни сектор кроз привредне коморе у региону међусобно сарађују.

“Направили смо Коморски инвестициони форум, од осам регионалних Комора, и у њему заједно представљамо више од пола милиона предужећа у региону. Само у последњем кварталу протекле године имали смо више од 2.000 Б2Б, односно личних састанака, које смо организовали”, рекао је Чадеж.

Он је најавио да ће се у Трсту ускоро отворити Стални секретаријат коморског инвестиционог форума, који ће чинити привредне коморе Косова, Црне Горе, Босне и Херцеговине и Србије, које још нису у ЕУ, а све уз подршку Словеније и Хрватске.

“Секретаријат ће се бавити повеживањем пословних заједница без улажења у политичке процесе, а све како бисмо нашим владама дали савете, шта је то потребно конкретно урадити око сетификата, царинских процедура, признавања лабораторијских налаза и слично. Дакле, савете у вези свих оних малих ствари које на крају чине тржиште или економску регију”, рекао је Чадеж.

Он је казао и да је на данашњем скупу представљена онлине инвестициона платформа, пројекат на којем Комора ради и на којој ће, каже Чадеж, на једном месту бити преглед све документације која је потребна привредницима из иностранства ради уговарања послова са предузећима у Србији и региону.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести