Јоксимовић: Чешка важан партнер Србије на путу у ЕУ

БЕОГРАД: Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговара је данас са помоћником министра спољних послова Чешке, задуженим за европска питања Алешом Хералжом о приступању Србије ЕУ, као и о билатералним односима и ситуацији у региону.
Танјуг/Сава Радовановић/Јадранка Јоксимовић
Фото: Танјуг/Сава Радовановић/Јадранка Јоксимовић

"Посебно охрабрење за Србију представља чињеница да је Чешка уважила реформске напоре наше Владе и подржала бржу динамику приступних преговара на недавно одржаној Међувладиној конференцији са ЕУ. Такав став наших чешких партнера, као и веома добри политички и економски односи двеју земаља залог су чвршћег повезивања и са самом Европском унијом“, истакла је ЈОксимовић.

Саговорника је информисала о резултатима Владе у достизању мерила за даљи наставак преговора, како у области владавине права, тако и у кластерима 3 и 4, који обухватају инклузивни раст и конкурентност и зелену агенду, дигитализацију и одрживу повезаност.

"Очекујем да наши европски партнери током године додатно и конкретно уваже оно што је нова Влада постигла, а пре свега нашу високу политичку одговорност и решеност да убрзамо напредак и због ступања у чланство ЕУ, али пре свега због бољитка грађана Србије“, нагласила је Јоксимовић.

Алеш Хералш је рекао да Влада Чешке настоји да већ веома добре односе двеју земаља додатно оснажи принципијелном подршком Србији у процесу приступања Европској унији.

Указао је на корисна искуства која су имали и нагласио да је чешка влада спремна да пружи помоћ и подршку на нашем европском путу.

"За ЕУ су и Србија и Западни Балкан важни партнери са којима је заједнички треба да спроводимо политике засноване на европским вредностима и стандардима и чија је европска перспектива неупитна", рекао је помоћник чешког министра спољних послова.

Јоксимовић и Хералш посебно су размотрили иницијативу министара надлежних за европске послове Аустрије, Чешке, Мађарске, Пол?ске и Словачке упућену највишим званичницима ЕУ о укључивању Западног Балкана у расправу током Конференције о будућности Европе.

Јоксимовић је нагласила да је за Србију и за регион веома охрабрујуће да нас државе чланице ЕУ виде као партнера у обликовању нове европске стварности, с обзиром на чињеницу да ће будући правци развоја ЕУ имати директан утицај на генерације које долазе.

"Став исказан у тој иницијативи да садашње и будуће државе чланице треба да заједнички раде на дефинисању европске будућности разумемо и као важну подршку проширењу ЕУ", рекла је Јоксимовић.

Јоксимовић захвалила је Чешкој на досадашњој подршци нашој земљи у процесу европске интеграције.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести