Јоксимовић и Билчик о новој методологији и Резолуцији ЕП

БЕОГРАД: Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је данас са сталним известиоцем Европског парламента за Србију Владимиром Билчиком, а том приликом саговорници су се сагласили да су глобална дешавања у вези са пандемијом ковид-19 у протеклој години политику проширења ЕУ ставила у други план.
jadranka joksimovic
Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

Такође, како је саопштено из Министарства за европске интеграције, Јоксимовић и Билчик су сагласни и у очекивању да ће се у 2021. години партнери у преговарачком процесу окренути будућности и заједнички радити на убрзању динамике преговора о чланству у ЕУ.

Јоксимовић је посебно нагласила да та заједничка политика ЕУ може знатно да допринесе ревитализацији саме Уније, односно да државе кандидати и потенцијални кандидати могу да својим капацитетима оснаже европску економију и друштво и да на одржив начин помогну њиховом развоју.

Упознала је Билчика са активностима које се предузимају у прилагођавању преговарачке структуре Србије новој методологији по којој ће се преговарати са ЕУ.

"Иако тај нови начин преговарања Европска комисија није до краја званично разрадила, у очекивању детаљне мапе пута за његову примену, Србија у консултацијама са ЕК заједнички покушава да усагласи моделе који би довели до убрзања преговора", изјавила је Јоксимовић.

Додала је да уз већу кредибилност самог преговарачког процеса, то убрзање и јесте био основни мотив за нове елементе методологије, коју је наша земља у потпуности прихватила.

У том смислу, рекла је Јоксимовић, посебно се додатно ради на новом кластерском приступу координисања националних реформи, које деле циљеве са европским заједничким политикама као што су зелена агенда, дигитализација, одрживи зелени договор и одрживи развој, као и свих осталих, груписаних према кластерима.

Влада Србије посебно је посвећена реформама у првом кластеру владавине права који, како је рекла Јоксимовић, као и до сада, остаје кључан параметар за мерење напретка у преговорима.

"Имајући све то у виду, у доброј вери очекујемо што скорији почетак примене нове методологије, а нарочито одржавање политичке међувладине конференције, као што је и предвиђено прошлогодишњим документом ЕК о унапређеној методологији преговора, на којој би требало да заједнички усагласимо примену нових елемената уз истовремено валоризовање до сада постигнутог у том процесу", нагласила је Јоксимовић.

Билчик је истакао да подржава одржавање међувладине конференције што је могуће пре и изразио уверење да ће ЕУ ускоро иницирати наставак приступних преговора, који су, како је рекао, најбољи начин за спровођење проевропских одрживих реформи у државама које преговарају о чланству у Унији.

Известилац ЕП за Србију истакао је значај исказане посвећености нове Владе и новог сазива парламента европским интеграцијама и додао да је мандат обе институције почео веома охрабрујућим корацима у области владавине права, пре свега када је реч о уставној реформи, унапређењу медијских слобода, као и припреми међупартијског дијалога.

Билчик је известио Јоксимовић како тече дебата и усаглашсавање амандмана различитих политичких групација у ЕП по питању Резолуције Европског парламента која би требала да буде усвојена до краја марта.

Такође, нагласио је да је од велике важности за посланике Европског парламента наставак међупартијског дијалога који ће довести до јачања владавине права кроз процес друштвеног дијалога.

Саговорници су се сложили да је показана спремност за наставак дијалога као и то да је Народна скупштина најважнија институција која треба да води тај процес.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести