Јоксимовић: Очекујем да се оптика ЕУ подеси реалности

БЕОГРАД: Министар за евроинтеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је да у 2020. години очекује да се оптика ЕУ коначно подеси реалности која каже да је кредибилна политика проширења дата овој ЕК у наслеђе од стране претходне ЕК, да ЕУ има објективне интересе и користи од проширења и тзв. региона европског Западног Балкана, и посебно Србије.
joksimovic
Фото: Tanjug (video)

Она је у интервјуу за Еуроактив рекла да очекуј да то резултира и бољом динамиком и јасном политичком вољом и у ЕУ и у Србији.

Говорећи о Макроновој идеји за реформу процеса проширења, Јоксимовић је рекла да је Србија дубоко у процесу приступних преговора, и да је тешко да би се суштинска измена правила извела у нашем случају, као и да очекује да би свака измена методологије требало да иде у правцу подизања квалитета и брзине приступног процеса а не обрнуто.

"Чини ми се да сви заборављају да је приступни процес сусрет две политичке воље за интеграцију - и ЕУ али и држава које преговарају, и да итекако кандидати имају право да дају свој суд и мишљење о методологији. Осим уколико намера измене није да се дестимулише воља кандидата, а ја верујем да то није намера земаља чланица", рекла је она.

Упитана да ли самит ЕУ-Западни Балкан који би требало да се одржи у мају може да донесе нешто заиста конкретно, она је рекла да је важно да се успостави редован формат Самита ЕУ-ЗБ, који је започео пре скоро 20 година, и који је својевремено пружио руку и отворио врата бројним балканским земљама.

У међувремену, истакла је јоксимовић, неке земље су постале чланице ЕУ, а за неке тај процес још није довршен.

"Свакако да ће се неке одлуке донети и пре самита али и формализовати на њему, превасходно што се тиче дијалога о методологији преговора за оне који чекају отварање преговора, али и о укупној будућности политике проширења", рекла је Јоксимовић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести