Јоксимовић: Од новца ЕУ Србија до сада купила 75 респиратора

БЕОГРАД: Србија је за сада од новца који је одобрила ЕУ купила 75 респиратора, који још нису допремљени у нашу земљу, али су купљени и плаћени, изјавила је данас министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић објашњавајући да још увек нису допремљени због бројних ограничења, као и извозних рестрикција у појединим земљама.
Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović Tanjug (S. Radovanović, arhiva)
Фото: Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић Танјуг (С. Радовановић, архива)

Јоксимовић је за ТВ Прва подсетила да је од првог дана кризе, која је изазвана епидемијом вируса корона, у контакту са представницама ЕУ и да је затражила да се пренамене средства која нисмо потрошили из ИПА фондова.

Како је навела, европски комесар за суседство и преговоре о проширењу Оливер Вархеји одмах је одобрио да се пренамени 93,4 милиона евра за помоћ нашој земљи, од чега 15 милиона евра директно за медицинску опрему, а остатак за дан после кризе, односно за економски оправак.

Када је у питању новац који смо добили од ЕУ за медицинску опрему, Јоксимовић објашњава да Србија то проследи имплементационом партнеру - УНОПС-у, који на тржишту медицинске опреме настоји да са својим везама и контактима нађе најповољнију опрему.

"За сада смо из новца ЕУ купили 75 респиратора, они још увек нису у Србији, купљени су, плаћени су, али сада постоје бројна ограничења, неке извозне рестрикције у појединим земљама“, казала је Јоксимовић.

Како додаје, од купљених 75 респиратора један мали број је стигао у Србију, а верује да ће средином априла успети да се допреми највећи број тих респиратора.

"Купљени су, плаћени, али још нису стигли и то није само проблем Србије, то је проблем свуда на свету. Тренутно је јагма на медицинском тржишту, посебно респиратора које сви траже и купују, дижу се цене, али хоћу да уверим грађане да све радимо, чак и боље него неке друге земље. Ангажовали смо се на све стране, купујемо где год можемо", наводи Јоксимовић.

Од 15 милиона евра ЕУ до сада плаћено је и неколико летова, односно трошкови тих летова, каже Јоксимовић наводећи да су ти трошкови велики и додајући да се не ради само о летовима за хуманитарну помоћ, већ и за оно што смо ми из нашег буџета купили од медицинске опреме, као што су рецимо авиони из Кине и Индије прошле седмице.

Наводи да је замолила шефа Делегације ЕУ у Србији Сема Фабриција да један део новца се одвоји за још 10 карго летова, којима ће се допремати све оно што Србија добије или купи.

Говорећи да је преосталих 78 милиона евра намењен за опоравак после кризе, за економске мере, Јоксимовић каже да је Србија донела одређене мере, да су председник и ресорни министри предложили план за опоравак, али да без опоравка ЕУ и тржишта ЕУ, тешко ћемо се и ми опоравити.

Како истиче то је зато што је ЕУ наш највећи трговински партнер и у том смислу сви морамо да радимо заједно.

Истиче да Министарство за европске интеграције интензивно припрема апликацију за Фонд солидарности ЕУ и наводи да до 24. јуна могу да се подносе апликације.

Подсетила је да је Србија добила 62 милиона евра 2014. године из тог Фонда када смо имали велике поплаве и штету.

"Тако ћемо и сада аплицирати, као и све друге државе чланице“, каже Јоксимовић и објашњава да ако су јавни трошкови намењени за сузбијање ЦОВИД-а већи од 0,3 одсто у БДП-у, имамо право на новац из тог Фонда.

Како каже, Србија учествује и у механизму цивилне заштите, а ускоро би министар финансија Синиша Мали требало да потпише споразум према којем би Србија учествовала у европским заједничким набавкама медицинске опреме.

"То много значи, ми то плаћамо, ЕУ уговара, али на нивоу централизоване набавке може да одреди боље количине, да стигне брже, да имамо још већу сигурност у смислу допремања“, додаје министар.

Каже да Србији поред ЕУ помаже и Кина и Русија и додаје да је Мађарска послала великодушну донацију - 200.000 маски и 10.000 заштитних одела.

"Сада сви могу да дају новац, али је врло ретко да неко да баш опрему“, истиче.

Додаје да је и Норвешка дала значајну суму, од чега је уговорена куповина 45 респиратора.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести