Јоксимовић: Пристрасност независних аналитичара

БЕОГРАД: Група директно партијски опредељних појединаца је и за време рада у Канцеларији за европске интеграције, а касније Министарству за европске интеграције, радила свесно и активно противно инструкцијама и интересима Владе Србије, а за свој приватни корпоративно утемељен интерес, оценила је министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.
Ministar za evrointegracije Jadranka Joksimović na RTS  Foto: RTS/skrinšot
Фото: Министар за евроинтеграције Јадранка Јоксимовић на РТС  Фото: РТС/скриншот

На смешно умишљен и неутемељен начин оптужују Владу Србије, себе виде као Прометеје европске идеје, а заправо су бирократски паразити који ничим нису допринели све до 2014. до када су се они и њихови политички гуруи питали у пословима европских интеграција, навела је Јоксимовић у ауторском тексту за Политику.

Истиче да оно што наши грађани имају прилику често да чују као тзв. независне анализе још независнијих експерата у погледу европских интеграција, који се здружено и прегалачки удружено упињу да објасне како се у Србији не спроводе суштинске реформе, а из обавеза у оквиру преговора о чланству, у својој једноставној суштини су кронистички приступ, односно пракса пристрасности при додели посла тзв. независне експертизе о европским интеграцијама и европским пословима.

"И то једне уске, препознатљиве и из истог легла одгајане групе просечних студената, лењих бирократа ухлебљених још пре више од деценије у некадашњој Канцеларији за европске интеграције, а који су својевољно из разлога немогућности даљу узурпације процеса, процедура и државних бенефиција изашли из система након што је влада од 2017. преиначила и реструктурирала ову институцију у Министарство за европске интеграције", рекла је она.

То је оно, наводи Јоксимовић, што руководи ову групу директно партијски опредељних појединаца, који су и за време рада у Канцеларији за европске интеграције, а касније Министарству за европске интеграције, радили свесно и активно противно инструкцијама и интересима Владе Србије, а за свој приватни корпоративноо утемељен интерес, да у својим наступима на неутемељен и смешно умишљен начин критикују и оптужују Владу Србије, јер и даље себе виде као Прометеје европске идеје, а заправо су бирократски паразити који ничим нису допринели бољем имиџу Србије, нити суштинском реформском напретку све до 2014, до када су се они и њихови политички гуруи питали у пословима европских интеграција.

Својим полузнањем, поданичким и некритичким односом према представницима ЕУ, каже министар Јадранка Јоксимовић, у "њихово време" креирали су слику Србије као земље која нема политички став, али има групу ових самозваних "европејаца" који својом пролиферацијом проевропске реторике подилазе очекивањима средње и ниже бриселске администрације, а који су суштински успели само са се запате као пројектна класа која је на претприступним фондовима давала своје ником потребне и погрешне анализе од којих грађани Србије нису видели никакве користи.

Отуда таква салва критика и жалопојки које су усмерене на председника Србије, Владу Србије, странку СНС и мене као министра за европске интеграције, наводи она.

"Јер, мени да држе лекције о европским интеграцијама и међународним односима та паразитска група никада, ни на факултету ФПН није могла, јер сам и тада била најбољи студент у генерацији, па и академску каријеру започела сам управо као демонстратор на предметима о којима, показало се, они нису много научили", рекла је Јоксимовић.

Дакле, наставља, све што су они радили подупирући владе до 2012. године, па донекле и до 2014, било је усмерено на (о)чување привилеговане позиције европских зналаца и стварање њихове групе као пројектне класе која ће да путује да би подилазила и климала главом, лоше прерговарала у има и за рачун Србије и њених грађана.

Они су "класа" која суштински не жели Србију у ЕУ јер кад се у потпуности примене сви стандарди ЕУ у свим областима, показаће се колико је мањкаво ињихово знање и њихово поштење, наводи Јоксимовић.

Влада Републике Србије, истиче, спроводи процес реформи, тежак и захтеван у свим областима, на начин делотоворан, обухватан, са далекосежно позитивним резултатима за грађане.

Као министар за ЕИ отворила сам, заједно са тада премијером Вучићем који је биона неколико међувладиних конференција, више од половине поглавља које преговарамо, каже Јоксимовић.

Јер је то, како наглашава, резултат озбиљних реформских активности целе владе, али и одговорног, зрелог и промишљеног постављања владе у односу на вишеслојно прекомпоноване међународне околности, интересе грађана и стратешке циљеве и приоритете.

Србија је данас земља која предњачи у свим областима реформи - економским, демократским и у области доброг управљања, навела је она и каже да се не свиђа то свима у ЕУ, који би желели да се Србија не "одлепи" превише од других у региону, те се "ни овој пројектно клијентелистичкој клики не допада".

И ту нису у стању да покажу бар мало куражи да бране интересе грађана Србије, рекла је Јоксимовић.

Владу Србије и мене лично као министра у влади руководи само један, најважнији и једино мериторан тест - већинске оцене грађана како о процесу ЕИ, тако и о политици развојне стабилности коју влада спроводи на унутрашњем и спољном плану, закључила је министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести