Јоксимовић: Проактиван приступ Србије за нову методологију

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић данас је са шефом Делегације ЕУ у Београду Семом Фабрицијем разговарала о приступним преговорима Србије
Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović Tanjug (S. Radovanović, arhiva)
Фото: Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић Танјуг (С. Радовановић, архива)

БЕОГРАД: Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић данас је са шефом Делегације ЕУ у Београду Семом Фабрицијем разговарала о приступним преговорима Србије и о другим актуелним политичким и друштвено-економским питањима од значаја са нашу земљу, као и о вакцинацији.

Како је саопштено, министар Јоксимовић изјавила је да очекује да нова методологија преговора, коју је Европска комисија предложила, а Србија прихватила, почне да се примењује како би, сходно намери ЕК, убрзала преговоре о приступању ЕУ, учинила их ефикаснијим, предвидљивијим и веродостојнијим.

Како је нагласила, Србија веома цени напоре ЕК да и у тешким условима глобалне кризе, дефинише унапређену методологију и начине за практичну примену начела на којима се она заснива.

"У складу са новим начином преговора, било би значајно да међувладина конференција, као званични формат за политички дијалог Србије и ЕУ на високом нивоу, буде у наредном периоду организована, како бисмо разговарали о свим елементима примене нове методологије на нашу земљу, уз валоризовање до сада постигнутог", истакла је Јоксимовић.

Навела је да је Србија у сталној комуникацији са Европском комисијом и Директоратом за суседску политику и проширење и да партнерски и посвећено ради на трасирању пута за наставак преговора.

Такође је пренела амбасадору да је у претходном периоду радила на адаптацији и прилагођавању Министарства за европске интеграције и преговарачких структура кључним захтевима нове методологије и да ће Србија потпуно спремно ући у нови модел преговора уз нагласак на адекватној валоризацији претходно постигнутог.

На састанку је нарочито било речи о вакцинацији против вируса корона у Србији и ЕУ, а Јоксимовић је изразила очекивање наше земље да добије вакцине из система КОВАКС.

Она је апеловала на подршку ЕУ при набавци тих вакцина, пре свега имајући у виду да је Србија блиско сарађивала са Унијом током пандемије и била једна од првих земаља која је одвојила средства за истраживања у оквиру овог система.

Амбасадор Фабрици је, како се наводи, поновио став изнет и на састанку Савета ЕУ о потреби налажења ефикаснијег механизма за доступност вакцина Западном Балкану и Србији.

Објаснио је да се и земље ЕУ суочавају са великим проблемом кашњења у снабдевању и испоруци вакцина које су купљене, али да ће ЕУ и земље чланице наћи начин да Србија и остатак Западног Балкана што пре и кроз ове механизме дођу до вакцина.

Амбасадор Фабрици нагласио је важност политичких критеријума, али и укупног реформског процеса за наставак преговора по новој кластерској методологији.

Изразио је очекивање да ће Србија са својим капацитетима додатно убрзати реформе посебно у области владавине права, а да су неки кораци већ евидентно учињени.

Поздравио је и проактиван приступ Јадранке Јоксимовић и Министарства за европске интеграције у погледу сталног и активног дијалога са Европском комисијом и државама чланицама у погледу свих аспеката преговора, а посебно уобличавања примене нове методологије.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести