Јоксимовић: Србија има капацитете за брже кретање ка ЕУ 

БЕОГРАД:Председница Центра за спољну политику Александра Јоксимовић оценила је да је порасла свест да је Србија кључна земља од које зависи стабилизација на Западном Балкану, и да од брзине којом ка ЕУ иде Србија, а за коју се сматра да има административне капацитете за брже кретање, ће зависити и укупна будућност региона.
Aleksandra Joksimović Foto: Tanjug/video
Фото: Tanjug

Она је, коментаришући данашњи захтев председника Србије Александра Вучића да Србија добије јасан датум како не би лутала као "гуске у магли", рекла да се у ЕУ види појачано интересовање за Србију, и да висока представница Федерика Могерини и други званичници у ЕУ са више пажње посматрају регион.

Јоксимовић истиче да у ЕУ расте свест о потреби нове фокусираности на Балкан, те да је у Бриселу постало јасно да одсуством Уније и инструмената утицаја на Западном Балкану расте нестабилност и у неким земљама дефицит демократских потенцијала, а да је прави пример за то Македонија.

Она је у изјави Танјугу казала да се ЕУ 2017. консолидује кроз процесе окончања изборних циклуса у кључним земљама, да пада популарност популиста и антиевропских странака, и додаје да постоји капацитет за пуну консолидацију Уније. "Кроз тај процес расте могућност да се нађе јасан пут и начин даљих интеграција Западног Балкана.

Процес Берлин плус је управо инцијатива коју је Немачка покренула као један од лидера у даљем процесу проширења ЕУ, са идејом да одређени приоритетни пројекти заживе, и с друге стране да земљама региона да јаснији сигнал и њиховој европској будућности“, објаснила је Јоксимовић.

Указала је да постоји промена наратива у земљама ЕУ чије становништво у овом тренутку не подржава даљи проес проширења, како би се код популације исказала потреба за Западним Балканом унутар граница Уније.

У супротном, додала је, неће бити обезбеђене основне вредности ЕУ као што су стабилност, мир и безбедност, а без Западног Балкана неће се заокружити процес у потпуности.

Подсетила је да је шеф немачке дипломатије Зигмар Габријел недавно рекао да уколико данас ЕУ не уложи више потенцијала у регион западног Балкана, ако у следеће три до четири године не дође до јасних помака, може изгубити више од декаде.

Према њеним речима стекли су се услови да се процес европских интеграција дефинише да се пружи јаснија слика и временски оквир на који начин и којим темпом земље региона могу постати део европске породице.

"Без тога ће ЕУ остати играч који нема адекватне инструменте и могућност да утиче адекватно на политичке процесе на Западном Балкану", упозорила је Јоксимовић.

Указала је да је важно додати да је до изјаве председника дошло у контексту наставка преговарачког просеца о нормализацији односа са Приштином.

"То је тема која представља политички критеријум. Порасла је свест да се Београд не може заустављати због одсуства добре воље друге стране и да се мора наћи конструктино решење које води напред. Поглавље 35 остаје битан моменат али Србија мора имати своју јасну агенду како би све оно што је неопходно на европском путу успела транспарентније да објасни гађанима“, објаснила је она.

Истакла је и да ЕУ има оправдан страх о утицају других међународних актера у региону Западног Балкана у одсуству присуства Уније.

EUR/RSD 117.1015
Најновије вести