Јоксимовић: Србија, као кандидат за ЕУ, веома одговорна

БЕОГРАД: Србија је на правом путу унапређења изборних услова кроз примену препорука ОДИХР, оценила је министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и додала да је Влада Србије учинила велики политички уступак и показала одговорност прихватајући медијацију Европског парламента.
jadranka joksimovic
Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

Јоксимовић је јуче у Скупштини Србије рекла да влада не бежи ни од једне теме, посебно када је реч о изборним условима и да је спремна да отвори политички захтевне теме и да на транспарентан начин поправимо Закон о изборима који је, како је приметила, својевремено хваљен од ЕУ.

Погледајте каква је ситуација у парламентима у региону, а некима није ни понуђена оваква медијација. Мислим да је Србија показала вишак одговорности као кандидат који напредује ка ЕУ и добровољно је прихватила медијацију ЕП, истакла је Јоксимовић на 11. састанку Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање Европска унија - Србија.

Одговарајући на наводе копредседавајуће Парламентарног одбора Тање Фајон, која је изразила забринутост у вези са бојкотом парламента и најављеним бојкотом избора од стране дела опозиције, Јоксимовић је казала да је парадоксално да се о томе говори без уважавања чињенице да постоји парламентарна опозиција у Србији и да је неколико опзоционих странака врло активно у његовом раду.

Они који заговарају бојкот избора, а говоримо о Савезу за Србију, су ванпарламентарна странка. Мени је невероватно да они говоре о бојкоту, па на који нацин желе да постану парламентарна странка", упитала је Јоксимовић и подсетила да је и СзС позван да учествује у међупартијском дијалогу уз посредовање ЕП.

Осврнувши се на критике о медијским слободама, које је изнела Фајон, Јоксимовић је казала да је урађена ревизија Медијске статегије, која је послата у Брисел, уз додатне консултације ОЕБС-а, чиме је, како каже, подигнут ниво транспаретнтности, инклузивности и компетентности.

Подсетила је да је рад на Медијској стратегији обновљен на иницијативу председника Србије управо зато што је био доведен у питање кредибилитет тог процеса, јер поједина новинарска удружења нису желела да у њему учествују.

Цео процес трајао је дуже од годину дана и тиме је остварен додатни квалитет, чак и по цену да промашимо неке рокове, али квалитет нам је био важнији од брзине, рекла је Јоксимовић.

Када је реч о нападима на новинаре, које је споменула Фајон, Јоксимовић је навела да су сви случајеви који су пријављени тужилаштву процесуирану, да су неки у фази подизања оптужнице, а у некима се прикупљају докази.

Добро је да у Србији нема убиства новинара, сведоци смо да се то дешавало у Бугарској, на Малти и у Словачкој. Србија је формирала Радну групу која се бавила случајевима убиства новинара која деценијама нису била решена, а чијим је радом дошло до великог напретка у тим случајевима, истакла је Јоксимовић.

Додала је да се чекају коментари из Брисела на нацрт Медијске стратегије, после чега ће се правити акциони план и уследити читав низ процедуралних корака којима ће се заокружити законски оквир без којег, како је истакла, нема успешне имплементације.

Политичка воља за то постоји, као и подршка ЕУ и ОЕБС и свих институција у Србију, надам се да ћемо имати боље резултате и да ће рангирање Србије бити боље, рекла је Јоксимовић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести