Још нема договора о закону о финансирању Војводине

НОВИ САД: Након што је министар финансија Душан Вујовић у петак, одговарајући на питање посланика и лидера ЛСВ-а Ненада Чанка рекао да је спреман да разговара о закону о финансирању надлежности Војводине да се он брзо усвоји, ЛСВ је јуче позвао председнике Покрајинске владе и Скупштине Војводине Игора Мировића и Иштвана Пастора да покрену разговор на ту тему и убрзају доношење тог закона. 
pokrajinska vlada, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

„Будући, дакле, да сада спремност за доношење тог закона постоји, потребно је да челни људи покрајинске власти покажу својим ауторитетом и комуникацијом са својим страначким и коалиционим партнерима, не само да то јесте релевантна тема него и да се одлагањем доношења тог закона Војводини наноси финансијска штета, а њене институције омаловажавају”, наведено је у саопштењу Лиге.

Чанкова странка додаје и да брзом доношењу тог закона свакако погодује чињеница да је војвођански парламент пре четири године усвојио Платформу за израду закона о финансирању Војводине, којом су предвиђени, како изворни приходи, тако и децентрализација Пореске управе Србије као начин да се уреди прикупљање пореза у АП Војводини и финансирање надлежности у складу с Уставом.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић је на недавно постављено питање „Дневника” о судбини тог закона одговорио да то јесте важно, стратешко питање за Војводину, које се недељно појављује у консултацијама с Републичком владом, о томе је било разговора и на заједничкој седници Владе Србије и Покрајинске владе, али још није постигнут договор. 

Предвидљивост модела финансирања је основ укупне стабилности (Игор Мировић)

– Предвидљивост модела финансирања је основ укупне стабилности – навео је Мировић. – Предвидљивост модела и издашност финансирања за неке сегменте значи голи живот. Ти сегменти су социјална политика, развој, здравство... Ми смо сад у ситуацији – и тиме нисмо задовољни – да здравствени систем у централној и јужној Србији нешто брже напредује него у Војводини.

Он је навео да су два разлога за такво стање. Најпре вишегодишња пракса неулагања и необнављања здравственог система у Војводини, као и то што у овом тренутку Покрајински фонд за здравство не располаже с довољно новца да може пратитити такав обим инвестирања као што ради Влада Србије, која управља здравственим системом у Београду и централној и јужној Србији.

– То је само један пример. Сва та питања морају бити део системског решавања односа надлежности и будућег закона о финансирању. На недељном нивоу се о томе разговара, али још није постигнут договор – рекао је Мировић.  


Јованов: Платформа не може бити основ за разговор

– Платформа за израду закона о финансирању Војводине, коју је усвојила преходна покрајинска већина, не може бити основ за било какав разговор о закону о финансирању, а камоли нешто више од тога – сматра Миленко Јованов. – То је политички памфлет како је бивша покрајинска власт желела да види уређење Србије. Дакле, не само финанирање Војводине него и то како треба да функционишу и фискални и порески систем у Србији. Ми се залажемо за то да Србија функционише као јединствена држава, а не да у њој владају заокружени феуди у којима ће после неко паре пореских обвезника да троши по свом нахођењу за посластичарнице и козметичке салоне, као што је то био случај у претходном периоду.


С руге стране, потпредседник владајуће Српске напредне странке Миленко Јованов, који је и шеф коалиције окупљене око напредњака у Скупштини Војводине, одговарајући на питање „Дневника” да ли постоји политичка воља СНС-а да се закон о финансирању убрзо усвоји, рекао да ту нема никакве препреке. 

– Нема никакве препреке од СНС-а и Владе Србије да се закон о финансирању усвоји – истакао је Јованов. – И министар Вујовић је рекао да је отворен за разговор на ту тему. Ми смо и од председника Покрајинске владе и од председника Скупштине Војводине имали јавно уверавање да се ради на томе. 

Е. Марјанов

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести