Jованов: Орлић толерантан, води се интересима Србије

БЕОГРАД: У наставку конститутивне седнице парламента, једини предлог за председника Народне скупштине доставила је Српска напредна странка, а то је дугогодишњи посланик Владимир Орлић.
milenko jovanov
Фото: Tanjug (video)

Шеф посланичке групе СНС-а Миленко Јованов, образлажући тај предлог, казао је да су разлози за то - што желе председника парламента који ће се водити само интересима Србије, са којим ће скупштина бити партнер будуће владе, али и због Орлићеве толерантности.

Јованов је навео да је након сјајне победе на изборима који су претходили овом сазиву скупштине, укупна ситуација у свету додатно искомпликована сукобом у Украјини.

"Парламент ће имати тешка времена пред собом, а намера нам је да га води особа која може, уме и зна да следи српску политику у наредном периоду - ни источну, ни западну, ни северну, ни јужну, само ону која је у интересу Србије. Не желимо да се понашамо као навијачи, не желимо да учествујемо у карикирању филма "Три карте за Холивуд" где се село дели на оне који подржавају Русе и оне који подржавају Американце, већ да сачувамо земљу страдања, разарања и наш народ умирања", казао је Јованов.

Истиче да из тог разлога предлажу Орлића јер су уверени да он може тај задатак да испуни јер је искустан посланик.

Навео је да су грађани јуче могли да виде две слике парламента, једну коју је послала опозиција у овом сазиву, а која се, како је рекао, односила на кршење пословника и злоупотребу места председавајућег.

У том смислу, каже да је тим нерегуларностима најјасније аплаудирао "човек којег зову Солунац", алудирајући на садашњег посланика Народне станке Борислава Новаковића, чије се име везује са тзв. " аферу Солун" - када 2001. године, приликом гласања о Закону о раду, опозиција тврдила да Новановић, тада посланик ДС-а, није био у сали, већ да је неко користио његову посланичку картицу док је он био на службеном путу у Солуну.

"Сада је он узор демократије - Бора Солунац човек који је кршио законе физике, ово је једина особа у историји човечанства која је била у исто време на два места", казао је Јованов.

Додао је да су грађани, са друге стране, имали прилику да виде другу слику парламента на којој се разговара, договара, на којој су могли да се виде и они из опозиције како "облећу" око Орлића тражећи још неки одбор за њих.

"Зато хоћемо Орлића, јер је толерантан. Апсолутно толерантан приступ Орлића омогућио је незапамћену заступљеност опозиције у овом дому", казао је Јованов.

Како наводи, Скупштина треба да буде контролно тело, али желе да буде уједно и партнер будућој влади у развоју земље, економије, инвестиција, отварању нових фабрика.

"Скупштина мора да има и контролни карактер, али нама је важно да у периоду пред нама Србија буде на путу на којем је била и до сада", казао је Јованов.

Прочитао је и Орлићеву биографију, те навео да је дипломирао на Електротехницком факултету Универзитета у Београду, где је стекао и звање доктора наука електротехнике и рацунарства.

Професионално је био ангажован у струци на позицији инжењера за истраживања и развој у различитим научно-истраживачким институтима.

Орлић је члан Српске напредне странке од 2008. године, за народног посланика са листе коју је предводила СНС изабран је 2014, 2016, 2020. и 2022. године.

Орлић је обављао дужност заменика председника посланичке групе СНС у парламенту од 2016. до 2020. године, те потпредседника Скупштине од 2020. до 2022. године.

За члана Председништва СНС изабран је 2017, а за потпредседника Главног одбора СНС прошле. године.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести