Јовановић: 20 година не престаје обрачун мафије са мном

БЕОГРАД: Лидер ЛДП и бивши потпредседник владе Чедомир Јовановић каже да су бесмислене тврдње да је био умешан у убиство премијера Зорана Ђинђића, те тврди да 20 година не престаје обрачун мафије с њим.
Jovanovic Ceda/Fonet
Фото: FoNet

Јовановић је то рекао гостујући у емисији "Добро јутро Србијо" на Хепију коментаришући чињеницу да се поново нашао на мети појединих медија због књиге некадашњег помоћника шефа Државне безбедности Србије Горана Живаљевића у којој аутор наводи да га је Ђинђић у последњим данима живота позвао и рекао да сумња да његов најближи сарадник сарађује са мафијом и да га прате.

На питање да ли је Ђинђић тиме мислио на њега, Јовановић каже да је он свакако био пријатељ и близак сарадник Ђинђића, али да су остале тврдње бесмислица, саопштио је ЛДП.

Јовановић истиче да су те тврдње бесмислене саме по себи, јер су се у том тренутку већ три године о његовој безбедности старали припадници МУП-а уз подршку тајне службе.

Како је објаснио, он је био обавезан да информише полицију о свом кретању, због чега су они знали где се налази у сваком тренутку, као и шта планира, шта планирају њему блиске особе и оне с којима је у контакту.

Јовановић наводи да 20 година не престаје обрачун мафије са њим зато што је био потпредседник владе, те подсећа да је три месеца после ванредног стања Србијом владала атмосфера која је практично била увод у ванредно стање.

"Хашко братство, ратни злочинци, злочиначко удружење. Они су преузели власт у земљи тада. Ми смо били кривци, а они су били хероји", навео је Јовановић.

Како каже, тада, међутим, није био тема Војислав Коштуница, већ је право питање било ко је рушио полицијску, а ко тужилачку истрагу?

Каже да је питање и ко је стајао иза фељтона Курира у којем су се седам дана оптуживали Ђинђићеви сарадници за убиство Дејана Миленковића Багзија, а који се појавио неколико година након тога жив и здрав.

Ко је то радио, ко иза тога стоји, питао је Јовановић и додао да је то све писала "банда која је имала своје упориште и у БИА".

"Скандалозна је изјава на питање шта су радили пред 12. март, како би они изјавили да у надлежности БИА није обезбеђење председника владе. Па где је био Безаревић? Где је био човек који је седео на мониторима и пратио шта се у свакој секунди дешава. Био је у оперативном центру БИА. Он је јавио њима телефоном да је изашао из куће, јавио колико има људи у његовом обезбеђењу. Он је осуђен због тога. И онда кажете није у нашој надлежности да чувамо председника владе. Је ли у твојој надлежности да идеш около да клевећеш", питао је Јовановић.

Каже да живи за то да у овој земљи полицајац буде полицајац, тужилац исто да ради свој посао, а судија суди и да могу да раде свој посао неометано, јер, додаје, тада су их саплитали свакодневно, док за тадашње припаднике БИА тврди да никада нису били део "његовог света".

"Једини пут смо се срели у септембру и то зато што је тада био пакао, све се распало. Полиција и тужиоци који су водили истрагу су сатанизовани, док су убице у бекству проглашене херојима", навео је Јовановић.

Каже и да тада није био проблем да се неко победи на изборима, већ то што се тада "ломила кичма" петооктобарској Србији, а ломи се, каже, и данас.

Избрисане су странке, нестали су људи, објашњава Јовановић и додаје: "Остала је још моја глава и она треба да падне у овој кампањи, да би се Србија пробудила у дану након избора и славно констатовала како је пред њима коначно будућност коју заслужује, јер нема нас. Ми смо или на политичкој депонији или на маргини где су нас одбацили. А ја вас питам шта би од ове земље било да на крају ЛДП и ја нисмо бранили ту петооктобарску политику".

Констатује на крају да и данас Србија стоји на "једном човеку и да је то проблем".

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести