Јовановић: Иза бојкота избора стоје себични интереси

БЕОГРАД: Председник Либерално демократске партије Чедомир Јовановић оценио је да се иза намере "мањег дела опозиције" да бојкоте предстојеће изборе крију себични интереси, од којих ни друштво ни држава, а нарочито грађани неће имати никакве користи.
cedomir jovanovic tanjug.
Фото: Tanjug

"Када причам о бојкоту избора, када размишљам о томе, на првом месту ме занима коју корист имају људи од свега тога. Колико видим, у том бојкоту се тражи прилика да неке партије нестану, неке које се муче да заживе, да им се да некаква снага, а вероватно треба да се и направе неке нове", рекао је Јовановић за најновије издање "Ужичке недеље".

Он је додао му је "јасно" да су протести за лидере опозиционог Савеза за Србију Драгана Ђиласа и Вука Јеремића "само финансијски аранжмани".

Јовановић је додао да се данашња ситуација не може поредити са оном 1997, када је такође део опозиције бојкотовао изборе.

"Ти који у 2020. години траже 97. годину показују само да не разумеју ништа. Нити је (Александар) Вучић (Слободан) Милошевић, а још мање је Ђилас Зоран Ђинђић. Ово није више на тај начин затворено друштво као што је то било деведесетих година, и за мене је безобразлук поредити ове и тадашње прилике", рекао је лидер ЛДП-а, који је претходно био функционер Демократске странке.

Он је такође говорио и о везама Драгана Ђиласа с Москвом, наводећи да је то познато, али да то, међутим, многи прећуткују.

"Питање је зашто они који то знају прећуткују чињеницу да је први сарадник Драгана Ђиласа више у Москви него у Београду, и да тамо иде у нади да ће излобирати промену власти у Србији, наравно под условом да су они ти следећи", рекао је Јовановић.

Додао је да је у садашњој ситуацији јасно и да Русија има своје интересе.

"Њихов рукопис препознајем у програму Савеза за Србију, где се Европа не спомиње, људска права не постоје, али оно што је очито најважније, то је некаква правоверна косовска политика", рекао је Јовановић.

Према његовим речима, и афера "Крушик" је одлична прилика "за Русију да покаже сав свој потенцијал у дестабилизацији овог простора".

"Руси можда јесу изгубили у Црној Гори и делом у Македонији, али Србији гледају и даље као полигон са којег треба да наставе с рушењем западне политике и ово им је била идеална шанса да нам пошаљу свима поруку да ми можемо да водимо самосталну спољну политику, али само до момента до ког они не виде да су они тиме угрожени", рекао је Јовановић.

Он је истакао да ЛПД не занима прича о изласку или бојкоту избора.

"Ми о изборима не размишљамо као о прилици да нешто бојкотујемо, у нади да ћемо тако у неком шизофреном расплету ситуације доћи на власт...

Нас занима да видимо постоји ли било која шанса да поштедимо све нас заједно још једног мрцварења без икаквог смисла", рекао је Јовановић.

Он је оценио да у Србији нису проблем изборнии условии, већ "губитак поверења у изборни процес и у политички живот уопште". У таквом стању ви причате о прехлади, а вас изједа рак.

"Једна процедура која ће бити промењена, или повећање казни за одређена понашања у кампањи неће баш ништа решити у суштинским проблемима. А тај суштински проблем је партијска држава која је појела сваког ко је нешто покушао да промени, а на крају једе сама себе", рекао је ЛДП.

Он је рекао и да власт "мора да схвати једном да је одговорна за ово политичко лудило и да не може да се претвара да прави проблеми не постоје".

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести