Јовановић: Курти није претња већ шанса за Србију

БЕОГРАД:  Резултати избора на Косову израз су потребе за освежењем унутрашње политичке сцене на самом Косову, али и у односима са Србијом, сматра лидер ЛДП Чедомир Јовановић, уз опаску да је Косово показало висок степен демократске културе у изборном процесу, те да је сада време да се та енергија унесе у регионалну сарадњу.
Cedomir Jovanovic/Fonet
Фото: FoNet

"Надам се да ће се у Приштини брзо формирати нова влада са стабилном већином у парламенту која ће имати снаге да постигне споразум са Београдом који ће друштво на Косову разумети и прихватити", навео је Јовановић у саопштењу Либерално-демокаратске партије које је достављено медијима.

Приметивши да данас из Београда нападају Куртија "језиком који се говорио пред сваку катастрофу на нашим просторима и да такве изјаве не смеју да имају простор у нашој политици, Јовановић је поручио: Ако бирамо речник деведесетих, онда исход не може да буде другачији него трагедија коју смо већ преживели".

Курти, тврди лидер ЛДП, није претња за Србију, већ шанса, због наде које у њему препознаје косовско друштво и подршке коју ужива."У изјавама Аљбина Куртија да жели да разговара и са Србима на Косову, а не само са Београдом треба видети шансу за већи степен интеграције Срба у косовско друштво и институције", уверен је Јовановић.

Каже и да победницима треба честитати и пожелети и једнима и другима успех у преговорима који, како каже, треба да нас доведу до решења косовског проблема.

"Пред нама је кључни период у коме се преговори Београда и Приштине морају померити са мртве тачке. Охрабрује појачано ангажовање наших западних партнера и чињеница да и САД и Европска унија овај процес виде као врхунски приоритет", констатује Јовановић и порузчује да без договора Србије и Косова није могуће остварити трајни мир на Балкану.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести