Јовановић: За бојкот има разлога, али не видим смисао

БЕОГРАД: За бојкот има разлога, али не видим смисао такве одлуке, каже председник Демократске странке Србије (ДСС) Милош Јовановић и истиче да бојкот избора има смисла само ако може да доведе до брже смене власти.
Predsednik DSS Miloš Jovanović foto: Tanjug
Фото: Tanjug

“Ближи сам идеји да бојкот није сврсисходан и да се ништа ''спектакуларно'' не би десило дан после избора. Или имате снагу да на улици преузмете власт, што мислим да није добро и да су протести показали да та опција није пожељна и могућа, или се борите у непримереним, неправедним и незадовољавајућим изборним условима, али се борите”, каже Јовановић у изјави за Тањуг.

Према његовим речима, да излазак на изборе има више смисла показује пример Турске, у којој је опозиција успела да победи у појединим већим градовима, попут Истанбула, док би бојкот избора у Србији, мишљења је Јовановић, на крају послужио само власти.

Чак и да се, како каже, излазност на изборима спусти на 30 одсто, Јовановић поставља питање како конкретизовати одсуство легитимитета власти и претворити га у “нешто што је институционално.”

“Неко каже ''извешћемо 200, 300 хиљада људи на улице...''. То је празна реч, шта то значи, да правимо револуцију...?”, пита Јовановић и напомиње да о бојкоту треба добро промислити и бити одговоран. 

“Ако ме неко убеди аргументима у то да ће бојкот имати смисла после избора и у то шта ће бити наши кораци да сменимо власт, и ако то делује реално и изводљиво, могу да размислим о томе. Али, до сада нисам чуо ништа озбиљно на ту тему”, наглашава лидер ДСС-а.

На питање да ли ће инстистирати на својим аргументима по том питању код осталих странака у опозицији, Јовановић наводи да је “добар део опозиције већ констатовао исто што и он”.

“Једино питање у овом тренутку јесте да ли бојкот доприноси борби против садашње власти или не. То има смисла само ако ће учинити да се власт брже смени, али не видим како то може да се деси”, каже Јовановић који сматра да је боље да у Народној скупштини буде 100 посланика опозиције, него ниједан, као и да 20, 30 или 50 општина не буде у рукама актуелне власти. 

Упитан да ли ће, уколико се већина у опозицији одлучи за бојкот, ДСС самостално изаћи на предстојеће изборе, Јовановић истиче да та партија има велико државотворно искуство и да се не руководи ставовима већине, ни у власти, ни када је у опозицији.

“Не идемо по мишљење ''са стране'', јер имамо много квалитетних људи у странци. Размишљамо и доносимо сопствене одлуке, макар били и једини који сматрају да бојкот није добра опција”, каже Јовановић и додаје да ће одлуку о бојкоту или изласку на изборе донети независно од тога шта мисли било ко у власти или опозицији.

“ДСС није донела никакву одлуку о бојкоту нити ће је донети у скорије време. То ћемо знати кад буду расписани избори”, наводи Јовановић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести