Кајл Скoт: Изјава из Пентагона није став САД

Амерички амбасадор Кајл Скoт обавестио је данас премијера Александра Вучића да изјава портпарола Пентагона од пре два дана о узроцима погибије двоје службеника српске амбасаде

у Либији не одражава званичан став америчке администрације.

Амбасадор Скoт је рекао да је "изјава портпарола Пентагона од пре два дана била базирана на непотпуним информацијама и да не одражава званичан став америчке администрације, који ће бити саопштен по завршетку истраге".

Амерички амбасадор је у разговору са Вучићем рекао да је у току анализа доказа са места напада у Сабрати и да је извештај са аутопсије важан фактор за истрагу, али да је за коначне закључке потребно време, наводи се у саопштењу владине Канцеларије за сарадњу са медијима.

Премијер Вучић и  Скoт су се сагласили да је Србији и САД заједнички циљ да се установи пуна истина о трагичној погибији Слађане Станковић и Јовице Степића.

Српски премијер је америчком амбасадору рекао да је Влада Србије спремна да са америчком страном размени податке до којих је до сада дошла, укључујући и обдукционе налазе.

Премијер Вучић и амбасадор Скот размотрили су и друга регионална и међународна питања. Констатовали су потребу наставка дијалога Београда и Приштине, одржања стабилности у региону Западног Балкана, као и проналажења свеобухватног решења за мигрантску кризу, наводи се у саопштењу.   

Пентагон је у четвртак саопштио да верује да у ваздушном удару против Исламске државе у Либији прошле седмице није убијено двоје отетих српских дипломата, већ сумња да је странце киднаповала засебна криминална група ради откупа, која је их је убила, а затим покушала да се "извуче за њихову смрт".    Пентагон има неколико разлога да верује да Срби нису били у кампу Исламске државе када је бомбардован, рекао је један званичник одбране који је инсистирао на анонимности.  

Портпарол Пентагона је претходно саопштио да не постоји ништа што указује да је смрт Слађане Станковић и Јовице Степића последица бомбардовања.

Вучић: САД спустиле лопту, заједнички радимо на случају

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да српске службе, у сарадњи са америчким, настављају истрагу околности и свих детаља погибије двоје службеника српске амабасаде у Либији.

"Тражили смо налазе америчких служби, а све што наше службе имају доставићемо америчким, са којима и иначе сарађујемо", рекао је премијер новинарима и истакао да ћемо "имати пуну информацију о свему".

Вучић је изразио задовољство чињеницом да га је амерички амбасадор у Србији обавестио да изјава из Пентагона од пре два дана не изражава званичан став Сједињених Држава.

"Видели сте да су и они прилично спустили лопту, да то сад није онако како је изгледало пре два дана", рекао је Вучић.

Он је додао и да ће америчка служба добити све налазе у вези са случајем, истичући да је циљ и интерес Србије да се све открије до краја.

"Ми Јовицу и Слађану не можемо да вратимо, то је огромна трагедија и за породицу и за пријатеље, али морамо да гледамо напред и у будућност. Важно нам је и због односа са САД да се све рашчивија до краја", рекао је Вучић.

Премијер је истакао да српске службе такође настављају истрагу позадине отмице српских дипломата, наводећи да има више података од јавности, али да не може да изађе са њима у јавност.

"Разуме се да знам више ствари од дневних спекулација", рекао је он и додао да не жели да се бави свакојаким неистинама које чује.

Упитан да ли је један од мотива за отмицу можда трговина оружјем како се спекулише, Вучић је рекао да не искључује ту могућност, али да спекулације не би да коментарише.

"Спекулацијама се не бавим, ни теоријама завере, од тога се не живи", рекао је Вучић.

Вучић је био изненађен коментаром да Више јавно тужилаштво, које је затражило одбукцију у Србији, наводно није добило извештај са аутопсије.

"Како нису добили? Хајте молим вас, они су ти који су то тражили, нисам ја", рекао је Вучић.

Упитан да ли ће амбасада Србије у Либији бити затворена, он је рекао да Министарство спољних послова треба да спроведе све процедуре.

Вучић је истакао да је са америчким амбасадором Кајлом Скотом имао отворен разговор и да је задовољан оним што је чуо у вези са саопштењем Пентагона, и да ће Србија наставити да ради са Американцима на случају. 
(Танјуг)
 

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести