Канадски гигант запослио 1.500 радника у Оџацима

Буџет Општине Оџаци за ову годину износи 1,2 милијарду динара, од чега су текући приходи 700 милиона, а пренос из прошле године 192 милиона динара.
odzaci, Dnevnik/Jelena Ivanović
Фото: Дневник/Јелена Ивановић

Председница општине Оџаци Латинка Васиљковић каже за „Дневник“ да су имали среће што су од виших нивоа власти кроз конкурсе и пројекте добили 366 милиона динара за развој општине. Додатни приходи од Министарства за вртиће и туристичку организацију износили су још десет милиона.

– Наш буџет јесте развојни, али не у довољној мери, доста новца издвајамо за социјалну заштиту и ту своту ћемо наредне године смањити јер нам се ситуација у општини поправила – напомиње Латинка Васиљковић.

Наиме, канадски гигант „Магна“, који се бави шивењем пресвлаке за седишта аутомобила, запошљава 1.500 радника с територије Оџаци, што је довољно да незапосленост од прошле године, када је износила 3.579 особа, падне на 2.986, што значи да је око 600 људи упослено у тој фабрици.

Фото: Дневник/Јелена Ивановић
Школа у Оџацима међу првима на нивоу округа увела је и дуално образовање у сарадњи с компанијомМагна“ (Латинка Васиљковић)

 

– Незапосленост се свакако смањила у односу на претходну годину, а то видимо на основу прилива пореза на зараде. Прилив је био 30 милиона динара већи него 2016. Радници имају примања у висини републичког просека, што значи 40.000 динара – каже председница општине.

Фабрика се налази у индустријској зони и отворена је пре четири године, и много је помогла општини запошљавањем радника.

– За опремање наше индустријске зоне за протекле три године определили смо 130 милиона динара, не сопствених пара већ уз помоћ Управе за капитална улагања, Покрајине, Републике. Зона се простире на 80 хектара и за сада у њој послује само „Магна“ – каже Латинка Васиљковић.

Општина планира да идуће године инфраструктурно опреми целу индустријску зону, а до сада су од Покрајине добили новац за атмосферску и фекалну канализацију и изградили саобраћајницу сопственим парама.

Фото: Дневник/Јелена Ивановић

Од виших нивоа власти кроз конкурсе и пројекте добили су 366 милиона динара за развој општине

– Правимо и пешачку стазу и поставићемо осветљење, тако да ћемо имати заокружену целину и бити спремни за инвеститоре – каже наша саговорница.

Комплетно опремање индустријске зоне је, по речима председнице општине, најзначајнија компонента развоја и приоритет општине.

– Из буџета издвајамо и значајан део за здравство, конкретно за Дом здравља. Наиме, ове године Општина је купила рендген апарат вредан 3,8 милиона динара, затим два санитетска возила, једно за потребе пацијената који иду на дијализу у Сомбор, укупне вредности 5,7 милиона динара, као и нови РТГ апарат вредан 5,4 милиона динара, добијених од Управе за капитална улагања – каже председница општине, и додаје да ће тај апарат заменити претходни који је купљен пре три деценије.

Одлуком о буџету, опремељена је и ангио-сала у сомборској болници.

Фото: Дневник/Јелена Ивановић

– То је био договор свих општина Западнобачког округа – да учествујемо у опремању сале да би се подигао ниво здравствене заштите у болници у Сомбору, па самим тим и у округу – каже Латинка Васиљковић.

Оџаци су ушли и у „Мрежу здравих градова“ на нивоу Покрајине. У том пројекту учествује десет локалних самоуправа.

– Још увек смо у почетној фази, али нам је драго што је наша општина у том пројекту с девет других општина – каже Латинка Васиљковић.

Председница општине напомиње још да су се у протеклом периоду фокусирали на школе.

– Школа у Оџацима има дугогодишњу традицију, а међу првим школама на нивоу округа је увела и дуално образовање управо у сарадњи с компанијом „Магна“ – каже она.

Смерови у школи су заваривач, техничар мехатронике, а новоформирани смер је модни кројач, и та деца ће праксу похађати у „Магни“, а фабрика ће их месечно стипендирати с 5.000 динара.

– Уписано је једно одељење тог смера, а пред почетак школске године потписани су и споразуми с родитељима. У школи имамо и смер конобар и кувар – напомиње Латинка Васиљковић.


Капиталне инвестиције

Председница општине Оџаци Латинка Васиљковић каже да им је највећа инвестиција ове године била реконструкција моста према Грачацу, на Каналу Дунав–Тиса–Дунав, који је био у веома лошем стању и последњи пут реконструисан пре више од три деценије. Вредност радова била је 33 милиона динара и финансирани су из буџета Општине.

– Друга велика инвестиција је улица према индустријској зони, за коју смо од Управе за капитална улагања добили 60 одсто новца. Управа је издвојила 66 милиона динара, док је наше учешће 44 милиона. Прва фаза радова је завршена, а градњу настављамо и у следећој години. У току су и радови на модерној саобраћајници која иде према зони – каже Латинка Васиљковић.


Општина је финансирала опремање два кабинета за смер техничар мехатронике.

– Сада наша деца имају најсавременије кабинете у Србији, за шта је локална самоуправа определила девет милиона динара – каже председница општине.

Министарство привреде финансирало је санацију крова на Основној школи „Нестор Жучни“ у Лалићу с 1,53 милионом динара, док је локална самоуправа учествовала у пројекту с 1,7 милионом.

Општина Оџаци има десет основних школа, од чега су две у Оџацима, а друге у њених девет месних заједница.

Покрајина је општину, која броји мање од 30.000 становника ове године помогла са 120 милиона динара.

– Сматрам да је веома важно бити пројектно спреман и ове године смо имали убрзан темпо, који настављамо и идуће – истакла је Латинка Васиљковић.

Маша Стакић

Фото: Дневник/Јелена Ивановић

 

(Текст је део пројекта који је суфинансиран од стране Општине Оџаци. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове Општине.)

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести