Канцеларија амбасаде САД: Нема паралеле између РС и Косова

САРАЈЕВО: Не постоје паралеле између Републике Српске и Косова, а САД су у потпуности посвећене суверенитету и територијалном интегритету БиХ, поручују у Канцеларији за односе с јавношћу Амбасаде САД-а у Сарајеву на молбу Тањуга да прокоментаришу изјаву бошњачког члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића о Косову и евентуалне последице по регион.
1
Фото: Tanjug

Упитани како виде Изетбеговићеву изјаву да је БиХ требало давно да призна Косово, чиме се оспорава територијани интегритет Србије, гаранта Дејтонског споразума - односно уставног попретка и територијалног интегритета БиХ, и да ли то може да угрози крхке односе у региону, у одговору се наводи:

"Став Владе САД-а по овом питању је јасан. Не постоје паралеле измеду Републике Српске и Косова. БиХ је била суверена и међународно призната држава и пре Дејтонског споразума. САД и остале чланице међународне заједнице су у потпуности посвећене суверенитету и територијалном интегритету Босне и Херцеговине."

Како истичу, као гарант Дејтонског мировног споразума, и сами српски званичници су јавно изразили посвећеност територијалном интегритету БиХ.

У Канцеларији за односе са јавношћу америчке амбасаде у Сарајеву истичу да су Република Српска и Федерација БиХ фундаментални елементи унутрашње политичке организације БиХ. 

"Као што је добро познато, Дејтонски мировни споразум и Устав Босне и Херцеговине не нуди права било којем од два ентитета да се отцепе од БиХ. Постојање било којег од два ентитета је у потпуности овисно о постојању БиХ", закључује у одговору.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести