Канцеларија за КиМ: Приштина крши право на слободу кретања

БЕОГРАД:  Канцеларија Владе Србије за Косово и Метохију најоштрије је данас осудила спречавање рукометаша из Куршумлије да уђу на Косово и Метохију и одиграју утакмицу са екипом Мокре горе.
Dijalog Beograd Pristina/F. Bakic
Фото: Дневник/Ф. Бакић/Приштина

Како је раније саопштено из Приштине, српским рукометашима је онемогућено да се такмиче са образложењем да су претња безбедности, јавном здрављу и међународним односима.

"Реч је о најфлагрантнијем кршењу права на слободу кретања, али и споразума Београда и Приштине којима се регулише та материја. Забране српским спортистима да се такмиче постале су уобичајена пракса Приштине, и указују на суштинско непоштовање духа нормализације односа", каже се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

"Још једном захтевамо од Приштине да престане да спречава српске спортисте да се такмиче, јер та врста забрана је не само антицивилизацијска већ представља и вид изоловања Срба на Косову и Метохији и најдиректнији напад на њихова људска права", истиче Канцеларија за КиМ.

Тренер: Чим су видели дресове,рекли да не можемо на Косово

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Након што су чланови Рукометног клуба Куршумлија враћени су са прелаза Мердаре са КиМ где је требало да одиграју утакмицу с Мокром гором, тренер клуба Аврам Илић је изјавио да је то први пут да су враћени, као и да су ту одлуку службеници донели када су видели њихове клупске дресове.

“Када идемо на утакмице, обично идемо нашим превозом, овај пут смо путовали са приватним превозником из Грачанице, можда је то разлог због кога су нас зауставили. Мада, када су нам тражили да отворимо наше торбе видели су нашу спортску опрему и дресове, тада су нам рекли да морамо да се вратимо, да не можемо да уђемо на Косово", рекао је Илић за Косово онлајн.

Он је више пута поновио да службеници на прелазу нису ни најмање били непријатни према њима.

Играчи и стручни штаб српског клуба добили су документ у којем је као разлог наведено да "спортисти не могу да уђу на Косово јер се сматра да је то претња политичкој унутрашњој безбедности, јавном здрављу и међународним односима".

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести