Канцеларија за КиМ: Забрињавајућ напад на конак цркве Светог Јована

БЕОГРАД: Канцеларија за Косово и Метохију оценила је да је недопустив и забрињавајућ напад на конак цркве Светог Јована која припада метоху манастира Високи Дечани.
Kancelarija za KiM Foto: Kancelarija za KiM
Фото: Канцеларијa за КиМ

Напад је онеспокојио како преостале Србе који живе у овој српској енклави, тако и братију манастира. Посебно забрињава да је до напада дошло уочи великог православног празника Лазареве суботе и показује да починиоци немају никаквог поштовања према српским светињама и празницима Српске православне цркве, истиче се у саопштењу Канцеларије и додаје да своје непоштовање и мржњу према светињама СПЦ власт у Приштини показује и "израженим антисрпским ставовима којим подстиче овакве нападе".

Канцеларија за Косово и Метохију захтева да починиоци буду пронађени и адекватно санкционисани, како се овакви забрињавајући догађаји не би поновили.

Посебно очекујемо да се повећа позорност међународних снага безбедности и мисија на Косову и Метохији када је у питању безбедност српских светиња уочи Васкрса, јер нас искуство учи да се оне налазе на удару екстремиста и хулигана уочи великих православних празника, закључује се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Из манастира Високи Дечани саопштено је данас да су у ноћи између 7. и 8. априла непозната лица провалила у конак цркве Светог Јована која припада метоху манастира, у ноћи између петка и суботе конак цркве, која се налази на улазу у Велику Хочу, је обијен, а лопови су испреметали инвентар и исекли електричне инсталације.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести