Каван: Косово опасан преседан, петиција неће донети промене

ПРАГ: Јан Каван, бивши министар спољних послова Чешке Републике, каже да је петицију за чешко повлачење признавања Косова потписао из дубоког убеђења да је једнострано проглашење независности Косова 2008. године представљало кршење међународног права и направило опасан преседан.
Kostunica i Kavan/KOCA SULEJMANOVIC
Фото: EPA/KOCA SULEJMANOVIC

У интервјуу за Спутњик, Каван који је 2002-2003. био председник Генералне скупштине УН кажзе да, нажалост, петиција неће донети кључне промене.

"Нисам толико наиван да бих веровао да чешка Влада може заиста поново да размотри своју одлуку и повуче признање Косова. То се неће десити. Па ипак, верујем да се може покренути дискусија о примени норми међународног права у ситуацији када Србија жели да ступи у ЕУ, што ја свакако подржавам. Али проблем је што ће ЕУ поставити услов Србији да мора признати независност Косова. И ако све околности узмемо у обзир, ја ово прихватам као ултиматум, као уцену и то је лоше“, каже он.

Бивши шеф чешке дипломатије се залаже да Приштина и Београд истовремено ступе у ЕУ, уз постојање међусобног споразума где би Брисел био посредник. Зато је, како наводи, неопходно што више говорити о тој ненормалној ситуацији која је настала након једностраног проглашења независности Косова.

„Ако петиција доведе до тога да у Чешкој дође до поновног разматрања овог проблема, ми ћемо довести у питање тадашњу одлуку чешког парламента, иако је и тада било много оних који су били против признавања самопроглашења независност. Морам подсетити да је парламент и тада позивао да се покрене дијалог и потражи решење које би задовољило све стране“, каже Каван и додаје да ову садашњу петицију потписују људи са различитих страна политичког спектра и да је то одлично.

Статус Косова, према његовом мишљењу, и даље је по међународном праву нејасан.

"Знам читав низ стручњака који се слажу са мојим ставом да је проглашење независности довело до кршења низа норми међународног права. У оквиру ЕУ ово мишљење деле стручњаци из Словачке, Румуније, Кипра, Шпаније и Грчке, земаља које нису признале независност Косова и које су под велики знак питања ставиле његов статус као суверене државе“, додаје Каван.

Са друге стране, он додаје да је десет година доста дуг период и да се ситуација највероватније неће мењати или вратити на неки претходни статус.

"Било би ми драго када би дошло до утврђивања статуса Косова до момента уласка Србије у ЕУ“, закључује Каван.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести