Кер-Линдзи: Косово и Република Српска нису за поређење

БЕОГРАД/ЛОНДОН: Професор Лондонске школе економије и политичких наука и стручњак за Западни Балкан, Џејмс Кер-Линдзи сматра да се не може правити паралела између Косова и Републике Српској, као и да сматра да одмаже да ако се та два та два питања повезују.
Kosmet, Kosovska Mitrovica/F. Bakic
Фото: Ф. Бакић/Косовска Митровица

"Ми знамо да морамо да нађемо решење за питање Косова, то је у интересу Србије пре свега због других важних ствари, попут заштите манастира који се морају обезбедити, али опет Босна је посебан проблем", рекао је Кер - Линдзи за Танјуг.

Како је рекао пре пет година три велика проблема на Балкану су били питање имена Македоније, БИХ и Косово, као и да сада, када је решен проблем имена, мора да се решава питање КИМ.

"Оно што ја видим као проблематично јесте да неки људи и у Босни и на Косову невероватно нису од помоћи. Косово није као Република Српска, али када правите везу између та два питања она постаје проблематична. Нема разлога да се прави та веза јер ако је и направите она постаје тежа. Кажу ако дате територију постаће као Српска, али нема разлога зашто би се то повезивало", сматра он.

На питање како види будућност Српске и притиске на њу и условљеност Србије положајем овог ентитета у БИХ, Кер - Линдзи каже да је то питање веома комплексно као и цела ситуација у БИХ, уз опаску: "Искрено, босански".

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести