КиМ: ЦИК потврдио коначне резултате, Самоопредељењу 58 мандата

ПРИШТИНА: Централна изборна комисија објавила је и потврдила коначне резултате превремених парламентарних избора на Косову и Метохији, одржаних 14. фебруара, а након што је Врховни суд закључио жалбени поступак, одбацивши све жалбе политичких субјеката.
izbori
Фото: Tanjug (J. Pap, arhiva)

Председница ЦИК Ваљдете Дака саопштила је да је на основу коначних резултата Покрет Самоопредељење освојио 438. 335 или 50,28 одсто гласова и 58 посланичких места у парламенту привремених приштинских институција, преноси Косово Онлајн.

На другом месту је Демократска партија Косова са 17 одсто освојених гласова и 19 мандата.

Следе Демократски савез Косова са 12,73 одсто и 15 посланика и Алијанса за будућност Косова са 7,12 одсто гласова и 8 мандата.

Српска листа освојила је свих 10 резервисаних места у скупштини привремених приштинских институција, а још 10 места припада несрпским мањинама.

Бошњачка мањина освојила је три мандата - по један Коалиција "Вакат" - Расим Демири, Социјалдемократска унија - Дуда Баље и Нова демократска странка Емилије Реџепи.

Косовска демократска партија Турака освојила је 2 мандата, а по један мандат освојиле су Ромска иницијатива, Покрет за унапређење положаја Рома и Ашкалијска партија.

Преостала два мандата намењена мањинама освојиле су Јединствена грађанска партија и Нова демократска иницијатива, која представља египћанску заједницу.

Уједињена заједница - Адријана Хоџић остала је ван косовске скупштине, пошто је освојила 0,25 гласова. Та одлука ЦИК уследила је након одлуке Изборног одбора за жалбе да поништи гласове те листе добијене у српском срединама на КиМ и пошто је Врховни суд одбио жалбу на ту одлуку.

EUR/RSD 117.1305
Најновије вести