КиМ: Десети дан на барикадама, позиције непромењене

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Срби са Косова и Метохије, који су незадовољни распоређивањем специјалних јединица косовске полиције на административним прелазима Јариње и Брњак и одлуком Приштине о замени регистарских таблица, протестују десети дан заредом.
s
Фото: Tanjug

На административним прелазима Јариње и Брњак позиције су непромењене, путеви блокирани, а специјалне снаге полиције се не повлаце.

Како преноси РТС, Срби су, због лошег времена, углавном окупљени у шаторима, а кажу да ће на тим позицијама остати док се не дође до решења.

Од јуче је појачано присуство Кфора.

Градоначелници четири српске општине на КиМ одбили су јуче предлог команданта КФОР-а да се албански специјалци замене војницима КФОР-а, а да једнострана одлука Приштине о одузимању српских таблица и угрожавање слободе кретања остане на снази, јер би тиме, како наводе, север постао српски гето.

Главни преговарачи Београда и Приштине, Петар Петковић и Бесник Бислими, састаће се данас у Бриселу, потврдио је портпарол ЕУ Петер Стано.

Претходно је Стано нагласио да ће "први позитиван корак" у решавању тренутне ситуације на КиМ бити долазак главних преговарача у Брисел.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен данас ће се у Београду састати са председником Србије Александром Вучићем, а сутра с премијерком Аном Брнабић, најављено је у Бриселу.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести