КИМ: Полиција ће истражити скрнављење гробља у Кишници

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Након што је Канцеларија за Косово и Метохију саопштила је да је осам српских надгробних споменика поломљено на православном гробљу у етнички мешовитом селу Кишница код Грачанице, од којих је шест потпуно уништено, а два оштећена, полиција на КИМ је најавила да ће расветлити околности које су довеле до инцидента на православном гробљу.
km
Фото: Tanjug/ Filip Krainčanić

У саопштењу полиције КИМ се наводи да су на томе поред полиције ангажовани и специјални истражитељи из региона, док је тужилац Основног тужилаштва у Приштини наложио покретање поступка у вези са тим кривичним делом, пренео је портал Економија онлајн.

Такође се наводи да је Косовска полиција јуче реаговала са највећом озбиљношћу, те да су одмах по добијању информације и пријаве случаја на лице места изашле екипе задужене за увиђај, укључујући и форензичаре, као и да су констатована оштећења на појединим гробовима Срба.

Из косовске полиције тврде да се залажу за што брже окончање истраге, расветљавање свих околности и извођење пред лице правде одговорних починилаца тог, како се каже "ружног дела".

"Подстичемо све грађане без разлике да уколико имају било какве информација у вези са овим случајем поделе то са полицијом како би се такви случајеви брже решавали и како би се спречило да се понављају", наводи се у саопштењу полиције на КИМ.

Раније данас Министарство културе и информисања Србије осудило је уништавање споменика на православном гробљу у Кишници, истичући да се ради о вандалском чину.

У саопштењу се наводи да су такви напади уперени против српског народа и његовог опстанка на Косову и Метохији, као и да су у најдубљој супротности са универзалним цивилизацијским и културним тековинама.

Канцеларија за Косово и Метохију оценила да је реч о срамотном, поражавајућем и безумном чину, "етнички мотивисаном нападу албанских хулигана".

"Поражавајућа је статистика, наводи се у саопштењу, да је на простору Косова и Метохије ове године забележено 50 одсто етнички мотивисаних инцидената више него прошле, од чега је чак 20 напада извршено на објекте Српске православне цркве", подсећа се у саопштењу Канцеларије за КИМ владе Републике Србије.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести