Кисић: Држава одлучно иде ка смањењу незапослености

БЕОГРАД: Држава одлучно и храбро иде ка смањењу незапослености и побољшању услова рада, истакла је министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић, која је у Старој Пазови присуствовала додели уговора корисницима субвенција, незапосленим лицима за самозапошљавање и послодавцима за запошљавање лица са евиденције Националне службе за запошљавање.
kisic tepavcevic, tanjug
Фото: TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC/ nr

Она је подсетила да је држава ове године издвојила 5,7 милијарди динара за спровођење мера активне политике запошљавања и да је планирано да тим мерама буде обухваћено више од 18.000 лица, од којих су 2.185 особе са инвалидитетом.

Министарка је прецизирала да је од почетка године до данас у мере активне политике запошљавања укључено 11.434 лица, са евиденције НСЗ, од којих је нешто више од 1.500 особа са инвалидитетом.

Један од циљева је, како је додала, да у те мере буду укључена лица која имају неповољније услове рада и да се они додатно ојачају.

Подсетивши на значајне резултате програма „Моја прва плата“, у оквиру којег ће ове године прилику да стекне своје прво радно искуство добити 10.000 младих, Кисић Тепавчевић је нагласила да је циљ Владе Србије да сваки град и сваки регион буду економски јаки, да грађани раде и зарађују и да тако земља економски јача.

„Јачањем инфраструктуре, отварањем радних места, побољшањем услова рада, поносно, одговорно и спремно идемо напред ка остваривању овог циља, јаке и просперитетне Србије“, поручила је Кисић Тепавчевић.

Општина Стара Пазова и НСЗ су у јуну ове године потписале споразум на основу кога су удружиле финансијска средства за самозапошљавање 22 незапослена лица и запошљавање 11 незапослених код послодаваца са територије ове општине, за шта је локална самоуправа издвојила 4 милиона динара, а НСЗ 3.8 милиона динара.

„Постоји велико интересовање од стране незапослених лица да свој статус промене за статус предузетника. Ове године имамо 7.000 захтева од стране незапослених да добију субвенције НСЗ“, рекао је директор НСЗ Зоран Мартиновић и додао да је удруживање средстава НСЗ и локалних самоуправа добар пример сарадње у циљу побољшања услова на тржишту рада.

Додао је да је стопа незапослености у другом кварталу смањена за 1,7 одсто у односу на први квартал, да се број лица на евиденцији НСЗ континуирано смањује, а број запошљавања лица повећава.

Председник општине Ђорђе Радиновић рекао је да је задовољство што се и на овај начин унапређује предузетнички дух грађана Старе Пазове и изразио наду да ће та општина, у којој ради преко 1.000 предузећа и преко 3.000 предузетника, добити још много јаких предузећа.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести