Кисић: Национална припадност није и неће бити основ за права из области социјалне заштите

БЕОГРАД: Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је данас да национална припадност није, не сме и никада неће бити основ за укључивање, нити искључивање из било каквог права из области социјалне заштите.
kisic
Фото: Tanjug/ R. Prelić

Кисић Тепавчевић је у Скупштини Србије објаснила да је једно од спорних питања у социјалној карти, када је у питању заштита података, било и национална припадност.

“Али опет је потребно нагласити да тај податак не утиче на додељивање права”, рекла је Кисић Тепавчевић одговарајући на излагање посланика Странке правде и помирења Муамера Зукорлића.

Зукорлић је казао да га радује што ће Закон о социјалној карти бити ефикасно средство у борби против корупције на пољу социјалне политике, јер су злоупотребе настајале због тога што није посотјао уређен информациони систем.

Он је указао и на проблем који се тиче здравственог осигурања и права на дечји додатак ученика верских школа, јер је, како је објаснио, пре неколико година из Министарства просвете стигао допис у којем стоји да само ученици у школама које су званично регистроване код Министарства просвете имају сва ученичка права.

Како је објаснио, верске школе се не региструју код Министарства просвете и оне свој легалитет обезбеђују преко Закона о црквама и верским заједницама.

Посланик Јединствене Србије Драган Марковић Палма питао је током расправе министарку да ли они који су вакцинисани или који су прележали корону и даље треба да носе маске.

“Што се тиче рада угоститељских радњи у Србији које сада раде до 20 часова, да видимо да ли може да им се продужи радно време до 23 сата, јер је то време када имају мало веће пазаре и да поштују све прописане епидемиолошке мере”, питао је Марковић.

Министарка је одговорила да треба да се дође до 70 одсто вакцинисаних људи да би се спречило ширење болести.

“Што се тиче маски, препорука је да се оне и даље носе. Вакцине којима се грађани вакцинишу су ефикасне 90, па чак и 95 посто, али не и 100 посто. Постоји мањи број људи који јесте вакцинисан, али нема антитела. Тако да маске треба да се носе не због оних који су вакцинисани, већ због њихове околине, јер они могу да транзиторно носе вирус”, рекла је Кисић Тепавчевић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести