Китаровић се такође противи враћању ћирилице у Вуковар 

ЗАГРЕБ: Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић се такође успротивила одлуци Уставног суда у враћању ћирилице у Вуковар, а након разговора са градоначелником Иваном Пенавом је изјавила да његов став у односу на судску одлуку није непоштовање, већ позив који она подржава. 
Kolinda Grabar Kitarović Foto:Tanjug/ Foto Hina/ Damir Sencar
Фото: Tanjug/Hina/ Damir Sencar

Грабар-Китаровић састала се 18. јула на Пантовчаку са градоначелником Вуковара, ХДЗ-овцем Ивановом Пенавом, а поводом одлуке Уставног суда о статутарној одлуци остваривања службене употребе српског језика и писма на подручју тог града.

Из Кабинета Грабар Китаровић су након састанка саопштили да председница сматра изузетно важним пружање подршке градоначелнику Пенави и Вуковарчанима ''који већ више од четврт века трпе неправду насталу необјашњиво спорим и неефикасним деловањем институција''.

Председница истиче да то изазива осећај неправде међу грађанима Вуковара, посебно међу бранитељима, али и припадницима српске заједнице која се стигматизује.

"Председница одлуку Уставног суда не може да коментарише, али истиче да Уставни закон о правима националних мањина каже да се њихова права морају тумачити и примењивати на начин да се поштују и мањине и хрватски народ те развија солидарност и дијалог међу њима", наводи се у саопштењу, које су пренели хрватски медији.

Колинда Грабар-Китаровић је казала да Хрватска мора посебно да брине о Вуковару, а од државног врха треба захтевати решавање „неправде коју осећају становници тог града“.

„Не желим раздвајања или сукобе међу Хрватима и Србима, него позивам на стрпљење и обзир који подразумева прихватање чињенице да Вуковар лечи своје ране. Сматрам да је обавеза државних институција да што пре уложе додатни напор и пронађу најбоља решења која неће изазивати напетости и неповерење међу људима, него управо супротно“, казала је председница Грабар-Китаровић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести