Китаровић: У Вуковару нису главни проблем ћириличне плоче

ЗАГРЕБ: У Вуковару нису главни проблем ћириличне плоче, сматра хрватска председница Колинда Грабар-Китаровић и додаје да се, да би се говорило о помирењу, морају решити питање ратних злочина.
Kolinda Grabar Kitarović Foto: Tanjug/video
Фото: Tanjug

"Ја сам прошла кроз све ове године све дописе које сам добила из Вуковара од људи, нико није говорио о ћирилици, сви желе да им буде боље, траже помоћ, траже посао", рекла је Грабар-Китаровићева у интервјуу за ТВ Н1.

Она је навела и да Вуковар треба често посећивати и да ту треба лечити ране, оцењујући да није довољно учињено на процесуирању ратних злоцина.

Упитала је и "зашто се за Вуковар не би разматрао некакав посебан статус, кад је реч о порезима и слично, како би се привукли купци из околних делова, из Србије, из Мађарске, да Вуковар може да почне некако да зарађује, да тај промет новца буде већи".

Она се осврнула и на критике историчара због њене изјаве да је Хрватска била иза "гвоздене завесе", наводећи да је "гвоздена завеса" метафора за комунизам и да "нека држава не може бити мало мање или мало мање фашистичка или мало мање или мало више комунистичка".

Она је додала да у Југославији нису могле јавно да се певају хрватске песме, оценивши да чињеница да је могло да се изађе из Југославие није случајност.

"Па и у Пољској сте исто тако могли певати у црквеном хору, наравно да сте могли излазити с тим црвеним пасошем, али није мене Тито тада послао у Америку, послао ме мој тата месар, који је крваво радио да би зарадио за то. А то што се могло изаћи, није то било тек тако, случајно", сматра хрватска председница.

Како наводи, Тито је био интелигентан човек који је дозволио изласке из државе када је видео да се "цела ствар распада, да Југославија економски пропада, да ће се ускоро јавити бунт народа".

Југославија се "распала и створила један крвави режим Слободана Милошевића и сви смо се борили за слободу и независну Хрватску", преноси хрватски Индеџ речи хрватске председнице.

Она је најавила и да ће објавити програм кандидатуре за други мандат 11. новембра.

На питање шта мисли о двојици главних противкандидата на изборима, Зорану Милановићу и Мирославу Шкори, одговорила је да би један био повратак на старо (Милановић), а други би било један велики експеримент (Шкоро).

"Хрватска нема времена ни за једно ни за друго", оценила је Грабар-Китаровићева.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести