Китаровићева одликовала Готовину и Маркача

Загреб: Председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић одликовала је пензионисане хрватске генерале Анта Готовину и Младена Маркача.
kolinda kitarovic
Фото: Epa (Johannes Simon)

Она је то учинила поводом Дана победе и домовинске захвалности и Дана хрватских бранитеља.

Хрватска председница је Готовину и Маркача одликовала Орденом краља Петра Крешимира Четвртог с лентом, саопштио је кабинет председнице Хрватске, а преноси Хина. 

Готовина и Маркач су августа 1995. године предводили војно-полицијску акцију Олуја. Хашки трибунал их је правоснажно ослободио оптужби за ратне злочине почињене током Олује, иако је Готовину у првостепеном поступку осудио на 24, а Маркача на 18 година затвора.

Изјава сећања СНВ: Ратови да уступе место култури мира

 Српско народно веће (СНВ) данас је у изјави сећања поводом годишњице "Олује" истакло да после 23 године очекује да хрватско-српски ратови из 20. века уступе место мирнодопској, неманипулативној и дијалошкој култура мира.

"Очекујемо да се изграђује култура мира у којој ће за свако страдање бити места, а у којој неће бити места ни за коју идеологију или политику која је довела до тих страдања, до тих злочина. Посебно то очекујемо од Хрватске и Србије, њихових државних политика", наводи се у изјави која је данас прочитана у централи СНВ у Загребу.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести