Клачар: Неће бити свеобухватног договора, могућ парцијални компромис

БЕОГРАД: Програмски директор Цесида Бојан Клачар изјавио је данас да је у међустраначком дијалогу уз посредство европских парламентараца реч о два различита концепта - владајући желе да постојеће институције контролишу следеће изборе, док је намера опозиције да се уведу нека нова тела и радикалнија политичка решења.
bojan klacar cesid
Фото: Tanjug (Dragan Kujundžić)

Клачар је за РТС оценио да је извесно да се неће доћи до свеобухватног договора и да је могућ парцијални компромис странака које настављају дијалог и странака власти.

Клачар је је рекао да је било благо изненађење што је део опозиције напустио разговор, јер су то урадили изненада.

"То показује колико се тешко долази до компромиса", истакао је Клачар.

Он сматра да је кључни проблем то што не постоји разумевање кључних политичких актера из власти и опозиције, јер немају поверења једни у друге.

"Овде се ради о два различита концепта. Владајућа странка преферира концепт према којем ће постојеће институције и постојећи оквир контролисати и следеће изборе. Интенција опозиције јесте да се уведу нека нова тела, радикалнија политичка решења и да се цео процес регулише кроз неку врсту лекс специјалиса", рекао је Клачар.

Што се тиче европарламентараца, програмски директор Цесида оценио је да је њихова позиција специфична.

"Није реално да они донесу октроисана решења, већ је реално да донесу документ који је полазна основа за решење", сматра Клачар.

Када је реч о захтевима опозиције у вези са медијима, од којих неки не постоје у ЕУ - посебно када је реч о контроли уређивања јавних сервиса, Клачар оцењује да су ти захтеви од почетка били нереални, не само што то не постоји у другим државама, већ и зато што се на неки начин тражи заобилажење законских процедура када се захтевају промене у руководству РТС-а.

Он сматра да је оправдан захтев да дође до балансираније сцене и да Регулаторно тело за електронске медије активније и посвећеније обавља свој посао, као и захтев да се донесу нови планови који би покрили понашање приватних емитера.

Клачар је рекао да је извесно да се неће доћи до свеобухватног компромиса и да оно што може да се деси јесте парцијални компромис страна које су остале и странака власти.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести