Ко је Јевгениј Примаков, запамћен по демаршу изнад Атлантика

БЕОГРАД: Бивши руски премијер Јевгениј Примаков, чија је биста данас откривена у Руском дому у Београду, запамћен је као лидер који је на вест о бомбардовању Србије авион којим је летео у САД, окренуо изнад Атлантика и вратио се у Москву. Примаков је био веома цењен међу политичарима.
p
Фото: Tanjug (Rade Prelić)

Он је на челу руске владе био од 11. септембра 1998. до 12. маја 1999. године, а пре тога, од 1991. до 1996, био је шеф Спољне обавештајне службе Русије.

Важио је за човека који се бори за руске интересе, а био је и противник ширења НАТО на исток.

Он је у мају 1997. године у Паризу с тадашњим генералним секретаром НАТО-а Хавијером Соланом потписао оснивачки акт о међусобним односима, сарадњи и безбедности Русије и НАТО.

Примаков је у више наврата износио своје мишљење о односима Русије и САД и истицао да ће сви бити на губитку ако руско-амерички односи склизну у нови хладни рат.

Да се то не би догодило, потребно је пре свега одустати од реторике коју обе стране, нажалост, све више користе, говорио је Примаков.

После премијерског мандата кратко је био посланик Државне думе - од 2000. до 2001. године. Затим је читавих 10 година био на челу Трговинско-индустријске коморе Русије.

Иако су многи сматрали 1999. године да ће баш он наследити Бориса Јељцина, изгубио је на изборима од Владимира Путина.

Крајем октобра ове године, у близини зграде руског Министарства спољних послова, откривен је споменик Јевгенију Примакову, а церемонији је присуствовао и Путин који је истакао да је био јединствен, талентован и мудар.

Преминуо је 2015. године после дуге и тешке болести у 86. години.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести