Коцијанчић: Очекујемо пуну имплементацију договора о ЗСО

БРИСЕЛ: ЕУ очекује пуну примену свх споразума из дијалога Београда и Приштине, укључујући и спразум о формирању Заједнице српских општина, изјавила је данас у Бриселу порпаролка Европске комисије Маја Коциначић уочи почетка нове рунде техничког дијалога делегација Београда и Приштине, која почиње касније поподне у Бриселу и траје до среде. 
Maja Kocijančić  foto: Tanjug video
Фото: Tanjug

”Као и увек и то већ дуже време ми очекујемо пуну имплеметацију тога што је било договорено у дијалогу. То важи за питање договора о Заједници - Асоцијацији као и за друге договоре рецимо онај о енергетици. То је наше очекивање. Рад у том смислу се интензивирао. Ови састанци у следећим данима конкретан су доказ тога да радимо на томе”, поручила је Коцијанчић у изјави новинарима.

Она је најавила да ће се управо током нове рунде техничког дијалога, који данас почиње, разговарати о управо имплементацији договора већ постигнутих у дијалогу. 

”Конкретно то су Асоцијација-Заједница српских општина, енергетика, интегрисано управљње границама, мост у Митровици и слобода кретања”, најавила је Коцијанчић. 

Додала је да после тродневног дијалога на техничком нивоу крајем недеље у Бриселу следи још један састанак у оквиру дијалога Београда и Приштине. 

”У петак висока представница Федерика Могерини позвала је председника Вучића и председника Тачија на састанак на највишем нивоу, где ће они разговарати о целокупној нормализацији односа, али и погледати како тече имплементација договора из дијалога”, најавила је Коцијанчић. 

Упитана да ли су технички разговори делегација Београда и Приштине нека врста припреме за дијалог на високом политичком нивоу, портпаролка Европске комисије објашњава да су састанци радних група фокусирани конкретно на имплементацију тога што је већ било договорено. 

”Ту се рад наставља, интензивира се и иде у јасном правцу потпуне имплементације договореног. Када је реч о састанку на највишем нивоу, ту ће се погледати где смо у контексту имплементације договореног, а исто тако ће разговарати и целовитој нормализацији односа и раду на нивоу председника”, изјавила је Маја Коциначић. 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести