Коцијанчић: Очекујемо конструктиван приступ

БРИСЕЛ:  Портпаролка Европске комисје Маја Коцијанчић изјавила је да ће се у оквиру техничког дијалога Београда и Приштине, од уторка до четвртка, разговарати о имплементацији договора из Бриселског споразума који још нису примењени. 
Maja Kocijančić  foto: Tanjug video
Фото: Tanjug

”У том смислу очекујемо конструктиван ангажман и једне и друге стране и приступ који ће бити оријентисан на резулате”, поручила је Коцијанчић пред нову рунду техничких разговора у оквиру дијалога о нормализацији односа Београда и Приштине. 

Она је потврдила да су главни преговарачи Београда и Приштине Марко Ђурић и Авни Арифи потврдили спремност да ове недеље буду у Бриселу на састанку радних група и да су састанци планирани да се одрже од 16. до 18. јанура. ”Пуна имплементација свих договора у дијалогу је важна за напредак и Србије и Косова на путу ка ЕУ”, подсетила је Коцијанчић. 

Портпаролка Европске комисије каже да ЕУ поздравља чњеницу да је Косово именовало новог главног преговарача, што је, према њеним речима, омогућило да се конкретан рад на имплементацији постигнутих договора настави на радном нивоу. 

На питање зашто се на састанак експертских делегација Београда и Приштине у оквиру дијалога о нормализацији односа чекало више од годину дана, Коцијанчић каже да су контакти костантно били у току и да су у међувремену одржани састанци у различитим форматима, између осталог и на нивоу председника. 

”За нас, рад се наставља. Рад је био и у току прошле године. Сада је важно да дође до имплементације договореног у дијалогу. У том смислу треба гледати и састанке који се одржавају ове недеље”, закључила је Коцијанчић. 

Европски дипломатски извори за Танјуг кажу да би теме тродневних разговора експертских делегација Београда и Приштине требало да буду области ”где још нема очекиване имплементације” као што су питања регистрских таблица, управљање административним прелазима, формирање Заједница српских општина, енергетика и мост у Митровици. 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести