Код Истока каменована два аутобуса са верницима из Београда

ИСТОК: Код градића Исток, надомак Пећи на Косову и Метохији, јутрос су каменована два аутобуса са верницима из Београда, који су се враћали из посете цркви Богородице (Студенице) хвостанске.
kosovo policija
Фото: Tanjug (Boki, arhiva)

"Радио Контакт плус" наводи да је група Албанаца поставила препреке и сачекала да се верници врате после помена, који је на остацима храма служио парох Небојша из Истока.

Како сазнаје тај радио, у нападу није било повређених, а аутобуси са верницима и посетиоцима довезени су спред станице косовске полиције у Истоку.

РТС наводи да је на два аутобуса начињена материјална штета.

Свештеник православне цркве у Истоку казао је јавном сервису да је до напада на аутобус дошло у кањону планинског дела Хвосна, на врло уском и кривудавом путу.

Наводи се да су након пријављивања напада у станици полиције у Истоку, верници наставили пут ка централној Србији.

Ђурић: Данашњи напад - доказ против милитаризације Албанаца

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Маркo Ђурић апеловао је на међународну заједницу да реагује на данашњи напад на православне ходочаснике, који су обилазили српске манастире у Метохији.

"Данашњи напад је само још једно упозорење каква би судбина задесила све српске светиње на Косову и Метохији уколико би остали без заштите, и зато апелујем на међународну заједницу да најозбиљније реагује, јер то није само напад на ходочаснике, већ и на симболе заједничке европске хришћанске традиције и европске вредности", истакао је Ðурић.

Он је истакао да је то, истовремено, још један аргумент против милитаризације косовско-метохијских Албанаца, јер друштво у којем се стимулише или барем не санкционише верско насиље не сме имати војне снаге, пошто те снаге сасвим сигурно неће ставити у службу мира и безбедности грађана, без обзира на њихово верско и национално опредељење.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести