Колико новца заправо остаје Војводини

Након што је министар финансије Душан Вујовић најавио да ће до краја месеца бити утврђене основе закона о финансирању Војводине, Колегијум Скупштине Војводине је закључио

да Покрајинска влада треба да ступи у контакт са министарством финансије како би заједно радили на основама правног акта, који се чека од 2008. године. Демократска странка, која је владајућа у Покрајини међутим, не верује да ће до те сарадње доћи.

- Ако узмемо у обзир досадашњу праксу, не очекујем сарадњу јер Републичка влада одбија сваку пружену руку за сарадњу са Покрајинском владом – оценио је за „Дневник“ потпредседник Покрајинске владе Мирослав Васин, који је и председник Покрајинског одбора ДС.

Сматра да приликом израде основе закона о финансирању мора де се пође од предлога Покрајинске владе, јер како наводи, то једини валидан предлог до сада.

Подсетимо, покрајинска администрација, коју води ДС са Лигом социјалдемократа Војводине и Савезом војвођанских Мађара за 15 година владавине написала је једну платформу о основама тог закона, који је опозиција покрајинског парламента оценила неуставним због тога што „цепа“ јединствени порески систем државе. Затим је почетком ове године у Покрајинској влади представљен јавности и нацрт тог правног акта, али о њему још није отворена расправа у покрајинској скупштини, која је овлашћени предлагач закона. То право међутим, до сада није искористила. Шеф посланичке групе СВМ-а Шандор Егереши међутим је уверен да је платформа Покрајинске владе о финансирању Војводине јесте добра основа за разговоре о том закона.

- Републички парламент, ако се добро сећам шест година дугује Војводини овај закон, чије доношење је кључно питање за развој и будућност Војводине – каже Егереши. - До сада ни једна Републичка влада није показала политичку вољу да реши то питање. Сад како је министар финансије најавио да се ради на основама тог правног акта, и ако добро знам у августу ће почети рад и на писању документа верујем да постоји нада да ће закон коначно бити и донет и то поздрављам.

Егереши, који је као шеф посланичке групе СВМ-а члан Колегијума Скупштине Војводине објашњава и да је суштина одлуке Колегијума да Покрајинска влада треба да се укључи у рад министраства и да своју платформа или предлог усаглашава на републичком нивоу.

- Сматрам да је за основе преговора предлог Покрајинске владе о финансирању Војводине добар – додаје.
С друге стране независни покрајински посланик Миленко Јованов подсећа да су и платформа и предлог Покрајинске владе о финансирању проблематични између осталог што „цепају“ јединствени порески систем државе и како наводи то не иде у правцу решавања проблема, него је то намера да пред изборе изазове полемика „ко је за и ко је против Војводине па ће странке које сачињавају Покрајинску владу да се представљају великим заштитником Војводине, док су сви остали наводно на другој страни.“

Каже и да је веома интересантна та „ужурбана активност Покрајинске владе која је заиста имала времена да све своје идеје преточи у дело за протеклих 15 година, колико ДС управља Покрајином“.

- Уколико Покрајинска влада заиста мисли да финансирање Војводине треба решити на онај начин који су они предвидели својим предлогом закона, или својом платформом која је изашла у јавност, а која подразумева пореску управу Војводине, одређене порезе који ће Војводина да убира на својој територији, начин убирања тих пореза, све то показује да просто и та идеја која наводно иде у правцу решавање проблема финансирања није у доброј намери – наводи Јованов. – То је просто у намери да пред изборе покрене полемика по старом добром обичају, ко је за, ко је против Војводине, па ће странке које сачињавају Покрајинску владу да се представљају великим заштитником Војводине а сви остали наводно су на другој страни. То наравно нема никакве везе са реалношћу са истином, него са чињеницом да Покрајинска влада с времена на вереме својим предлогом, заправо изазива веће проблеме, а то онај коме је заиста стало до Војводине, никада не би радио – каже он.

Ержебет Марјанов

Лазаров: Покрајинска влада нема легитимитет
- Јесте недостаје тај закон. Демократе су одговорне што га немамо. Сад смо дочекали изборну годину да Скупштина Војводина буде предлагач закона – каже посланик Српске напредне странке Јован Лазаров. - Сад смо у изборној години, практично у техничком мандату у којем влада Покрајинска влада која нема легитимитет. Ако смо чекали толико време, треба да дочекамо изборе и да нова покрајинска влада са пуним легитимитетом предложи Скупштини Србије закон о финансирању – додаје.

Оцењује да ће ДС опет изаћи са „некаквом платформом или предлогом закона који су са становишта права дискутабилни. Јер, како додаје „Покрајинска влада тражи начин у предизборној кампањи да оптужи Републичку Владу за несарадњу и немања слуха око доношења закона.“

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести