Конференција: Односи Србије и САД пријатељски и савезнички

БЕОГРАД: У Дому Народне скупштине, у организацији Посланичке групе пријатељства са САД и Института за националну међународну безбедност (ИНИС) одржана је друга Међународна научна онлајн конференција „Српско-амерички односи - јуче, данас и сутра“.
1
Фото: Tanjug
Из Народне скупштине је саопштено да су конференцију отворили народни посланик Драган Шормаз и директор Института за националну и међународну безбедност Дарко Трифуновић.
 
Шормаз је истакао да ни глобална пандемија није успела да спречи одржавање конференције, путем видео линка.
 
Он се осврнуо на дипломатске односе две земље који трају скоро 140 година, а додатно ојачаним прошлонедељним сусретом председника две земље.
 
Истакао је на важност сагледавања историјских веза између Србије и САД кроз савезништва у прошлости током Првог и Другог светског рата, које су се огледале кроз заједничке вредности и удруженост за борбу и очување начела слободе.
 
Указао је на чињеницу да је последњих година видно интензивирана свеукупна билатерална сарадња, нарочито на политичком и економском нивоу, те да је сигуран да ће овакав ангажман допринети и потписивању споразума о стратешком партнерству две земље.
 
Трифуновић је подсетио на пријатељске и савезничке односе Србије и САД.
 
Током састанка говорило се на тему српско-америчких односа, потписаном Споразуму о нормализацији економских односа Београда и Приштине у Вашингтону, међународној безбедности, борби против тероризма, мигрантској кризи.
 
У радном делу Конференције учесници су разменили искуства и ставове о српско-америчким односима из области безбедности, образовне и научне сарадње, отварању канцеларије америчке Међународне развојне финансијске корпорације у Београду, као и о значају америчких инвестиција и донација Србији.
 
На конференцији су учествовали и народни посланици Зоран Драгишић, Предраг Рајић, Илија Животић, Лав Пајкић, први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић, министар енергетике и рударства Александар Антић, министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић.
 
Такође, учествовали су политички саветник и вршилац дужности председника ДЦМ-а, Мисије САД у Србији Мајкл Келер, генерал Националне гарде Охаја Џон Харис Џуниор, као и релевантни стручњаци из области безбедности, политичких веза и науке.
EUR/RSD 117.1484
Најновије вести